Potreba promjene tačke 1.3 Ustava Kosova

Član predsjedništva Skupštine Kosova iz redova opocizionog pokreta "Vetëvendosje", Glauk Konjufca izjavio je danas na redovnoj sednici skupštine da su pregovori Vlade Kosova sa Srbijom zabrinjavajući jer su nakon postizanja političkog sporazuma nastavljeni pregovori o njegovoj primjeni

Član predsjedništva Skupštine Kosova iz redova opocizionog pokreta "Vetëvendosje", Glauk Konjufca izjavio je danas na redovnoj sjednici skupštine da su pregovori Vlade Kosova sa Srbijom zabrinjavajući jer su nakon postizanja političkog sporazuma nastavljeni pregovori o njegovoj primjeni, javio je dopisnik agencije Anadolija.
"Na početku vladini zvaničnici su rekli da će ovaj proces završiti priznanjem od strane Srbije, a ustvari je ovaj proces završen priznanjem srpske autonomije na sjeveru od strane naše Vlade. Na početku su rekli da se Srbija mijenja i da će biti promijenjen i njen Ustav. Sad nam kažu da mi treba da promijenimo naš Ustav i zakone kako bi smo se prilagodili Srbiji", kazao je Konjufca.
On je ukazao na potrebu promjene tačke 1.3 Ustava Kosova.
"Ako je trebalo mijenjati Ustav, zašto onda ne izmijeniti Ustav tamo gdje odgovara albanskom narodu i Albaniji, dakle tačku 1.3 Ustava, koja nam ne dozvoljava nacionalno ujedinjenje. Međutim, traži se izmjena Ustava tamo gdje traži Srbija", rekao je on.
On je zaključio da će se "Kosovo osamostaliti zauvijek od Srbije, tek kada se kao država bude potpuno otrglo od Vlade Hashima Thaçija".