Za optužene u slučaju "Lapska grupa"

Suđenje "Lapskoj grupi" se nastavlja, a na sledem ročištu zakazanom za 4. juni, završnu riječ će iznijeti odbrana optuženih

Na današnjem suđenju optuženima za ratne zločine u slučaju "Lapska grupa", međunarodni tužilac je zatražio da se optuženi kazne. U završnoj riječi tužilac Charles Hardwey je zatražio od suda dugotrajnu kaznu zatvora za optužene Latifa Gashija, Rrustema Mustafu-Remija i Nazifa Mehmetija, javio je dopisnik agencije Anadolija.
Tužilac EULEX-a je rekao da je Rrustem Mustafa, kao komandant Lapske zone, "direktno odgovoran i isto toliko kriv, koliko i oni koji su vršili  tortutu nad civilima zadržanim u pritvornom centru u Lapaštici, za vrijeme sukoba na Kosovu". Tužilac Charles Hardwey je izjavio i da se ne kažnjava tadašnja UÇK (Oslobodilačka vojska Kosova), već trojica optuženih.
Suđenje "Lapskoj grupi" se nastavlja, a na sljedećem ročištu zakazanom za 4. juni, završnu riječ će iznijeti odbrana optuženih.
Ovo je, inače, drugo ponovljeno suđenje trojici bivših komandanata UÇK-a, optuženima za zatvaranje, mučenje i ubijanje civila.
Trojica optuženih terete se da su znali za postojanje zatvoreničkih centara u selima Bajgora, Lapaštica, Majac, Patok i Kolec, gdje su, od avgusta 1998. do aprila 1999. godine, držani civili albanske nacionalnosti osumnjičeni da su kolaboracionisti.
"Lapska grupa" prvi put se našla pod istragom Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) od 2001. do 2002. godine, a 2003. su njeni pripadnici dospjeli na sud, gdje su osuđeni na dugotrajne zatvorske kazne. Međutim, Vrhovni sud Kosova je 2005. naložio ponovno suđenje.
U oktobru 2009. godine trojica bivših komandanata UÇK-a proglašeni su krivim za ratne zločine i osuđeni na ukupno 13 godina zatvora zbog mučenja i nečovečnog postupanja prema zatvorenicima u brdima sjevernog Kosova, kod Podujeva.
Sva trojica su se žalila na tu odluku i dvije godine kasnije, u januaru 2011. vrhovni sud Kosova je djelimično uvažio žalbe trojice optuženih i vratio predmet prvostepenom sudu na drugo ponovno suđenje.