Šef odjeljenja ministarstva sa gimnazijom

Sistematizacija radnih mjesta u Ministarstvu za lokalnu samoupravu jasno pokazuje da se u Vladi Kosova može lako napredovati na višim pozicijama i to bez ikakvih kvalifikacija. Dovoljno je imati veze sa ministrom određenog ministarstva i eto "tebe u visine".

Nekoliko sedmica nakon imenovanja zamjenika premijera Slobodana Petrovića na mjesto ministra lokalne samouprave (u nastavku - MLS) u ovom ministarstvu je zaposlen Nikola Aksić.

Bez ijednog dana iskustva u institucijama i sa kvalifikacijom srednje škole Aksić je 2011. godine imenovan za načelnika Odjeljenja za prevođenje. On je na čelu tog odjeljenja bio do ove godine i osim svog maternjeg srpskog jezika, ne govori ni albanski ni engleski.

Jedan visoki zvaničnik u MLS je rekao za list "Tribuna" pod uslovom anonimnosti da je ovaj zvaničnik doveden na to radno mjesto od strane samog ministra Slobodana Petrovića.

"On nam je sam kazao da je prije dolaska u ovom ministarstvu bio pjevač po svadbama i zabavama i svi znamo da nije završio nijedan fakultet", rekao je izvor lista.

Da je Nikola Aksić nekvalifikovan priznali su iz samo Ministarstva gdje on radi. Ali bez obzira na ove činjenice nije bilo nikakve prepreke da se Aksić prije dva mjeseca imenuje za načelnika drugog odjeljenja koje je mnogo važnije, i to u odjeljenju Međuopštinske saradnje.

Imenovanje Aksića na novu poziciju je došlo nakon što je Ministarstvo za lokalnu samoupravu počelo primjenjivati novu unutrašnju organizaciju i sistematizaciju radnih mjesta, nakon usvajanja Uredbe od strane Vlade Kosova 12. februara 2013. pod brojem 03/2013.