U toku ljeta ode 700-800 hiljada turista

Procjenjuje se da turisti sa Kosova koji odlaze na ljetovanje na obalama Albanije potroše i do 200 miliona eura. Ovako kažu domaći stručnjaci turizma, prema čijim riječima tokom ljetnjih mjeseci na ljetovanje na albanskom primorju odlazi od 700 do 800 hiljada osoba i većina njih je usmjerena na obalu kod Dursa a manje u Vlori ili Sarandi.

"Procjenjuje se da turisti sa Kosova na ljetovanje na albanskom primorju svake godine potroše oko 200 miliona eura", kaže za list "Zëri" Zekë Çeku, stručnjak za turizam.

Prema njegovim riječima, mnogi Kosovari koji rade u različitim zemljama Evrope, prije dolaska na ljetnji odmor kod kuće zaustave se na albanskom primorju gdje se sastaju sa svojim porodicama sa Kosova.

"Oko 70 posto stanovnika Kosova troškove na albanskom primorju imaju plaćene od strane svoji članova porodice koji žive i rade u različitim zemljama Evrope, gdje imaju viši standard života, pa stoga i troše više na ljetovanju" kazao je Çeku.

Prema njegovim riječima, prosječni troškovi jedne petočlane porodice na albanskom primorju za 10 dana dostižu i do 150 eura, ali ima i tih koji troše manje.

"Postoje porodice koje troše i manje za 10 dana na albanskom primorju, ali s druge strane ima i onih koji troše više", kaže Çeku.

Uprkos desetinama miliona koji se troše svake godine u Albaniji, prema riječima Çekua vlasnici apartmana i raznim biznisa na primorju omaložavaju kosovske turiste tako što povećavaju cijene raznih proizvoda i ne pokazuju potrebnu brigu prema njima.

Kosovski stručnjak za turizam također ima i primjedbe vezane za turističku ponudu Albanije, gdje prema njegovim riječima Albanija turistima nudi samo more i plažu, a nema nikakvo usmjerenje na kulturni turizam.

Na Sajmu turizma, koji je održan prošlog mjeseca u Prištini, Albaniju je predstavljala Nacionalna turistička agencija (NTA).