Od ovakvog oružja život je izgubilo mnogo ljudi

Kosovska policija zaplijeni u toku jedne godine oko 1.500 komada ilegalnog oružja koje se nalazi u rukama građana Kosova, prema podacima koje ima UN Program za akcije, stvoren kako bi spriječio i zaustavio ilegalnu trgovinu malog oružja i lakog naoružanja. Najnoviji podaci o ilegalnom oružju datiraju iz 2006. godine, na temelju ankete koju je izvršen Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP).

Prema anketi, koja ima veze sa percepcijom građana po pitanju ovog problema, broj ilegalnog oružja je dostigao 317.000. Od tada pa sve do danas, oko 37.000 oružja je legalizovano.

Glasnogovornik Policije kosova, brahim Sadriu je u izjavi za Radio Slobodna Evropa rekao da dnevno Policija Kosova zaplijeni oružje koje smatra da je ilegalno.

"Kroz specijalne policijske planove ili svakodnevnog rada policije, zaplijenimo uvijek kada se susretnemo sa ilegalnim oružjem koje se nalazi u rukama građana, ali nemamo tačan broj", rekao je Sadriu.

Od posjedovanja i upotrebe ovog oružja stoji da je život izgubilo mnogo ljudi.

Kosovska policija kaže da je i ove godine zaplijenila ilegalno oružje u različitim dijelovima Kosova.

"2012. godine smo imali 1.480 komada oružja koje je zaplijenjeno a koje je bilo ilegalno u posjedu grašana, od kojih je veliki broj imao pištolje. A do sada, odnosno ove godine, imali smo 404 slučajeva", rekao je Sadriu.

Akcioni program UNDP-a je pokrenut 2007. godine na inicijativu za prikupljanje ilegalnog oružja, projekat koji će se nastaviti do 2017. godine.

S druge strane, strah, nepovjerenje u institucije kao i neka druga pitanja smatraju se razlozima zašto građani Kosova nose ilegalno oružje.

Poznavaoc sigurnosnih pitanja, Naim Maloku smatra da ilegalno oružje se drži prvenstveno za samoodbranu.

"Veliki broj Kosovara, posebno Albanaca i dalje drže oružje bez dozvole. Mislim da jedan od razloga nije samo što su Albanci tradicionalno nosili oružje bez dozvole i u vrijeme kada je bilo daleko više rizično nego sada."

"Osim toga i elementa tradicionalisti da Albanci imaju tendenciju da nose oružje je i činjenica da se građani Kosova još uvijek ne osjećaju sigurno", rekao je Maloku.

Maljoku smatra da za eliminisanje ovog fenomena treba biti svestrana djelatnost društva, sociologa, psihologa, ali i politite.

"Trebaju svi zajedno, nije ovo posao vlasti ili opozicije, niti političkih protivljenja - postoje mehanizmi sigurnosti koje trebamo podići i treba građanima Kosova da se garantuje sigurnost da oni nemaju potrebu da se sami brane", izjavio je Maloku.