Država Srbija treba da se javno izvini

Priznanje krivice za zločine počinjene nad albanskim civilima na Kosovu od strane bivšeg pomoćnika ministra unutarnjih poslova Srbije Vlastimira Đorđevića, po ocjeni predstavnika kosovskih institucija, još jednom potvrđuje da je država Srbija počinila zločine nad civilima na Kosovu 1999. godine. Stoga oni zahtijevaju od institucija Srbije da što prije zatraže izvinjenje za zločine koje su počinili na Kosovu.

Zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuçi je izjavio za list "Tribuna" da priznanjem krivice, Đorđević je htio da ublaži kaznu koju je izreko Haški Tribunal. Ovo izvinjenje, prema njegovim riječima, nije dovoljno i zatražio da se javno izvini sama država Srbija.

"Njegovo izvinjenje je lična stvar učinjena s namjerom pravne koristi koju bui mu ogao izreći, u ovom slučaju Haški sud, dakle izvinjenje treba doći od institucija Srbije u ime države i srpskog naroda", rekao je potpredjsednik kosovske vlade.

S druge strane, Đorđevićevo izvinjenje je pozitivno ocjenjeno od strane Odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda čovjeka na Kosovu (KMDLNJ).