Azem Vllasi za Agenciju Fena

Kosovo ima dovoljno kapaciteta da provede slučaj Nasera Keljmendija. Ima svoje tužilaštvo, sudove i plus ima Misiju EULEX-a kao podršku svakom sistemu, kazao je u izjavi za Agenciju Fena savjetnik Vlade Kosova za vanjske poslove Azem Vllasi.

Pojašnjava da istražni organi Bosne i Hercegovine imaju pravo da sav dokazni materijal proslijede pravosudnim organima Kosova, kao što imaju pravo i da traže izručenje. 
"Ali to ne znači da su kosovski pravosudni organi dužni da udovolje zahtjevu za izručenje", naveo je Vllasi. 
Pojasnio je da neku sudsku presudu mogu presuditi kosovske sudije, a mogu i sudije EULEX-a, te u tom smislu Kosovo ima sav kapacitet da obradi cijeli slučaj Nasera Keljmendija, kao i druge slučajeve, s drugim zemljama, čak i s kojima ima Sporazum o pravnoj pomoći. 
Ističe da je već bilo slučajeva da su neke osobe uhvaćene na Kosovu, a imale su kosovsko državljanstvo. Druge zemlje su to poštovale i slučajevi su presuđeni. Zemlje koje potražuju imaju pravo da prisustvuju i istražnim radnjama i suđenju i da na kraju eventualno kažu svoje mišljenje. 
"Prema tome, Kosovo ima sasvim dovoljno kapaciteta da i slučaj Keljmendija i druge slučajeve uradi kako valja", kazao je za Fenu Vllasi. 
Na pitanje, da li će Kosovo imati nekih posebnih zahtjeva prema BiH kada je u pitanju saradnja na pravnoj ili drugoj osnovi, Vllasi je naglasio da Kosovo nema nikakvih zahtjeva osim da traže, nadležnim kanalima, da organi BiH dostave dokazni materijal za slučaj Keljmendi. 
"Nema politike, diplomatije, to je čisto pravna stvar", ističe Vllasi. 
Po zakonu o krivičnom postupku Kosova sudovi su dužni na osnovu dokaznog materijala koji imaju da procesuiraju, podignu optužnicu te provedu suđenje. 
Slučaj Nasera Keljmendija je takav da istražni pravosudni organi BiH mogu sav materijal da proslijede pravosudnim organima Kosova. Kada uz pomoć EULEX-a dobiju materijal, s obzirom na to da nema sporazuma pravnoj saradnji, to obavezuje kosovske pravosudne organe da rade na slučaju, ali i da provode dodatnu istragu, traže dodatne dokaze u vezi s onim za šta optužuju Keljmendija. Potom se sudi, procesuira i donosi presuda. 
Misija EULEX-a je ranije potvrdila Feni da je dobila zvaničan zahtjev BiH za izručenje Nasera Keljmendija, a taj zahtjev je proslijeđen Ministarstvu pravde Kosova. 
Službenici EULEX-a koji se nalaze u Ministarstvu pravde mogu da asistiraju u kontaktu između relevantnih aktera, u ovom slučaju vlasti BiH i kosovskog ministarstva pravde, ali EULEX u okviru kosovskih zakona nema mandat da izruči nijednog građanina Kosova. 
Iz EULEX-a naglašavaju da o izručenju Keljmendija odlučuje nadležno kosovsko ministarstvo. 
Podsjećanja radi, kosovska policija je u Prištini 5. maja uhapsila Nasera Keljmendija za kojim je Sud Bosne i Hercegovine u septembru prošle godine raspisao međunarodnu potjernicu, jer je bio nedostupan pravosudnim organima tokom akcije “Lutka”. 
Keljmendi je pod istragom u Bosni i Hercegovini i za organizirani kriminal, pokušaj ubistva, kao i za prodaju i distribuciju narkotika.