Bronzana medalja na Evropskom prvenstvu

Najbolju kosovsku džudistkinju za bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu Ministarstvo sporta nagradilo s 8.000, a njenog trenera s 4.000 eura

Za osvojenu bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u džudou, inače prvu medalju jednog kosovskog sportiste nakon rata, Ministarstvo kulture, omladine i sporta nagradilo je Majlindu Kelmendi sa 8.000 eura, a njenog trenera Dritona Kuku sa 4.000 eura.
Najuspješnija kosovska sportiskinja današnjice, džudistkinja Majlinda Kelmendi, krajem aprila osvojila je treće mjesto na Evropskom prvenstvu održanom u Budimpešti, u Mađarskoj, javio je novinar agencije Anadolija.
Nagradu Majlindi Kelmendi i Dritonu Kuki dodijelio je na svečanom prijemu ministar kulture, omladine i sporta Memli Krasniçi. On je napomenuo da se nagrada dodjelje po prvi put na osnovu Uredbe o nagrađivanju sportista.
"Ova medalja je prva zvanična medalja najvišeg nivoa koju je osvojio jedan kosovski sportista. Ovo je jedan specijalan trenutak, koji će ostati u historiji kosovskog sporta", kazao je ministar Krasnici.      
Osim novčanih nagrada, Kelmendi i Kuka su sebi, zahvaljujući bronzanoj medalji na evropskom prvenstvu, obezbijedili i sportsku penziju, koju će moći da primaju nakon 45. godine života.
Majlinda Kelmendi u izjavi za AA kaže da je u Budimpešti bila favorit, ali da je zadovoljna osvojenom bronzanom medaljom.
"Ne mogu reći da je takmičenje prošlo kako smo mi očekivali, pošto sam bila favorit i išla po zlato, ali opterećenje medalje, ponude drugih zemalja, učinilo je svoje. Ali, ja sam jako sretna što sam takmičenje završila s medaljom", kaže Kelmedni.
Ona ističe da je podršku države dobila tek kada je osvojila juniorko svjetsko i evropsko zlato.
"Međutim, ovih posljednjih godina nije loše, dobro je, ako uporedimo sa ekonomskom situacijom na Kosovu. Naravno da su ponude koje sam imala bile jako velike sume novca, ali sam odrasla na Kosovu, ovdje sam se formirala kao sportista i jako sam sretna što naposlijetku imamo i zakon koji je jako važan za sve sportiste, koji će sada zavisiti samo od svojih uspjeha, a ne od volje ili želje pojedinih osoba ili institucija", kaže Majlinda.     
Trener Driton Kuka ističe da je Majlinda i kao junior bila svjetski i evropski šampion, ali da je ovo njena prva seniorska medalja.
"Ovo je prva medalja nakon 28 godina koju je Kosovo osvojilo na jednom međunarodnom takmičenju kao što je Evropsko prvenstvo, u jednom olimpijskom sportu. Dobro je što je danas Ministarstvo kulture, omladine i sporta, vrednovalo taj rezultat i nagradilo Majlindu i mene kao trenera. Ovo nije nagrada samo za nas, već i nagrada za cio kosovski sport", kaže Kuka.
Majlinda Kelmendi će za dve nedjelje učestvovati na masters turniru "Best of the best" u Rusiji, na kome se takmiči 16 najboljih džudistkinja svijeta, a ona je trenutno na prva na svjetskoj rangl listi.