Kilometar autoputa koštao 10 miliona eura

Od 2010. godine do 2013. godine u opštini Skenderaj je investirano 40 puta više nego u opštini Priština, što ispada 541 eura po glavi stanovnika (Skenderaj), dok 14 eura po glavi stanovnika u opštini Priština.

Ovako je sinoć konstatovano u emisiji "Pusl" na KTV-u, u kojoj je ministar Infrastrukture Fehmi Mujota bio sa poslanicima Visarom Ymerijem i Hashimom Deshishkuom, i u kojoj je govorio o autoputu "Ibrahim Rugova" i i troškovima u njemu. On je odgovarao na njihova pitanja i na njihove optužbe. Poslanik iz redova "Samoopredjeljenja" Visar Ymeri je javno po prvi put objavio zahtjev i dobijanje dosjea tendera za autoput "Ibrahim Rugova" od strane EULEX-a.

Ministar Mujota je tokom emisije rekao da "je istina da je zatražena tenderska dokumentacija ali da on nema informacije o tome".

"EULEX je zatražio 7 ugovora, prije dva mjeseca, zatražio je tendersku dokumentaciju i ne krijem to", rekao je on.

Ministar je u nastavku otkrio da je autoput "Ibrahim Rugova" tokom 2011. godine koštao 230 miliona eura, 2012. godine - 230 miliona eura, a 2013. godine - 215 miliona eura.

"Na projektu autoputa "Ibrahim Rugova" nije bilo plana implementacije, išlo se sistemom projektuj - gradi", rekao je Mujota i podsjetio da je izabran savjetnik transakcije autoputa Priština - Skoplje. Mujota je priznao da ima zastoja na putnom pravu Priština-Mitrovica zbog kuća u Miloševu.

Od 2010. godine do 2013. godine u opštini Skenderaj je investirano 40 puta više nego u opštini Priština, što ispada 541 eura po glavi stanovnika (Skenderaj), dok 14  eura po glavi stanovnika u opštini Priština.

Tokom 2011. godine tamo gdje je na vlasti (u opštini) PDK je investirano 24 eura, dok gdje je na vlasti LDK i AAK 6 eura.

Tokom 2012. godine tamo gdje je na vlasti PDK investirano je 11 eura, a gdje je na vlasti LDK 5 eura i AAK - 3 eura.

Na konstataciju Visara Ymerija da je za izgradnju autoputa "Ibrahim Rugova" bilo još dvije druge ponude, Mujota je kazao da će autoput "Ibrahim Rugova" završiti "Bechtel&Enka".

"Ovaj autoput je najskuplji u regionu", rekao je Visar Ymer, navodeći da je kilometar koštao 10 miliona eura, navodeći primjer kod Belanice.