Izbori se raspisuju prije 15. avgusta

Predsjednica Atifete Jahjaga će raspisati lokalne izbore za sve opštine, uključujući i one na sjeveru, a datum njihovih održavanja će objaviti prije 15. avgusta. Oako je za list "Tribuna" rekao glasnogovornik predsjednice, Arbër Vllahiu. Prema njegovim riječima, Jahjaga je u fazi konsultacija sa političkim partijama u vezi sa narenim izborima na opštinskom nivou.

"Kada se usklade stavovi partija o približnom datumu i kada se vidi da su stvoreni svi potrebni uslovi za održavanje izbora na cijeloj teritoriji Kosova, određivanje datuma nije nametanje nego konsenzusno rješenje", rekao je Vllahiu.

Predsjednica, nastavio je on, ima zakonski rok da do 15. avgusta raspiše datum održavanja lokalnih izbora koji u svakom slučaju mora biti u nedjelju.

Civilno društvo zahtijeva da se za datum održavanja lokalnih izbora odredi druga polovina septembra ili početak oktobra. Izvršni direktor Demokratskog instituta Kosova, Ismet Kryeziu je upozorio da tokom zime, kada je dan kraći, mogućnosti za nepravilnosti su veće, jer se ranije smrkava.