Proslijeđen Ministarstvu pravde Kosova

EULEX je dobio zahtjev Ministarstva pravde BiH za izručenje narko bosa Nasera Kelmendija, rekla je portparolka EULEX-a Irina Gudeljević.

"Zahtjev je stigao. Odmah smo ga proslijedili Ministarstvu pravde Kosova u čijoj je nadležnosti odlučivanje o ekstradiciji osoba sa Interpolove poternice", rekla je Gudeljevićeva.
Ona je navela da je EULEX spreman da asistira kosovskim institucijama u izručenju Kelmendija, ukoliko ministar pravde Hajredin Kuçi prihvati zahtjev.
Kosovska policija je 5. maja na području Prištine uhapsila Kelmendija, za kojim je Sud BiH u septembru prošle godine raspisao međunarodnu potjernicu, jer je bio nedostupan pravosudnim organima tokom policijske akcije "Lutka". 
Tužilaštvo BiH, u okviru istrage u ovom predmetu, sumnjiči Kelmendija za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlaštenog prometa opojnim drogama i krivičnim djelom ubistva.
EULEX-ov sudija Keljmendiju je 9. maja odredio jednomjesečni pritvor na zahtjev EULEX-ovog tužioca Erika Larsona, a Kelmendi se tereti za ista krivična djela za koja ga tereti i pravosuđe BiH.