Osumnjičeni i pod istragom za organizovani kriminal

Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) saopštila je da je uhapsila večeras Nasera Kelmendija, koji je prethodno pušten iz 48 časovnog zadržavanja, nakon što ga je uhapsila Policija Kosova u nedjelju, 5. maja oko 20.30 časova.

"Kelmendi je uhapšen u utorak uveče na osnovu naloga koji je izdao EULEX-ov tužilac iz Kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova (STK)", navedeno je u saopštenju EULEX-a.

Akcija hapšenja je izvedena u koordinaciji domaćih i EULEX-ovih tužilaca.

Osumnjičeni je pod istragom i za krivična djela organizovanog kriminala, dodaje se u saopštenju.

"Nakon isteka policijskog pritvora od 48 sati, Naser Kelmendi je u utorak uvečer uhapšen na osnovu naloga koji je izdao tužilac EULEX-a iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova i istrage pokrenute od strane ove kancelarije.

Ova operacija je sprovedena u koordinaciji lokalnih i tužilaca EULEX-a. Osumnjičeni je, između ostalih krivičnih djela, pod istragom za organizovani kriminal. Operacija hapšenja je sprovedena od strane EULEX policije i Jedinice za istragu organizovanog kriminala", stoji u saopštenju.

Inače, ako tužilaštvo ili sudija ne odrede mjere pritvora, nakon isteka 48 sati, pritvoreno lice pušta se na slobodu.

Odbrana nije dobila nikakve dalje informacije, izjavio je za RSE Kelmendijev advokat Osman Cucović.

"Nakon isteka 48 sati pritvora, kosovska policija je donijela rješenje kojim se Kelmendi oslobađa iz pritvora zato što nisu ispunjeni uslovi da se on dalje zadržava u pritvoru. Međutim,  Kelmendi je samo napravio dva koraka iz zgrade policije, sa suprotne strane prema parkingu, i tu su ga sačekali policajci EULEX-a, odmah mu uručili drugo rješenje i novih 48 sati pritvora. Prvo je bio oslobođen, poslije 48 sati, i sada se ponavlja pritvor od 48 sati po nalogu EULEX-a. Dakle, dva puta po 48 sati što je presedan u istoriji pravosudnih sistema. Ja ne znam da li ovo postoji negdje u Evropi, kod nas na Kosovu nije prepisano, ali eto, dešava se", kaže Cucović.

Ovim "hapšenjem" je obezbjeđeno da predmet Kelmendija direktno preuzme međunarodni EULEX-ov tužilac koji će sprovesti postupak izručenja pred kosovskim sudovima, u kojima će sigurno biti EULEX-ove i kosovske sudije.

Na ovaj način je obezbjeđena mogućnost direktnog uključivanja sudija i tužilaca EULEX-a u ovaj postupak.

Ustavom Kosova je regulisano da se državljanin Kosova ne može izručiti drugoj državi zbog krivičnih djela izvršenih u toj državi.

Iako Kosovo, prema mišljenju pravnih stručnjaka, ima sva neophodna pravna akta koja regulišu pitanje ekstradicije, zbog ne priznavanja Kosova od Bosne i Hercegovine i činjenice da ne postoji sporazuma o pravnoj saradnji BIH i Kosova očekuje se da u ovom slučaju bude primjenjena Evropska konvencija o ekstradiciji.

Još niko zvanično ne može da potvrdi da li Kelmendi ima kosovsko državljanstvo, iako je on danas članovima Odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda koji su ga posjetili u pritvoru rekao da je državljanin Kosova.

Postupak izručenja treba da se obavlja pred kosovskim sudovima nakon zahtjeva za izručenje koji će, kako se očekuje, BiH dostaviti preko EULEX-a.

Posljednju riječ o izručenju ili ne izručenju Kelmendija poslije okončanja sudskih postupaka treba da da kosovski ministar pravde.