"Zaratili" Srbi u Vladi Kosova

Ministar rada i socijalne zaštite Kosova i donedavni funkcioner Samostalne liberalne stranke (SLS) Nenad Rašić nije isključio mogućnost da od premijera Hashima Thaçija zatraži smjenjivanje predsjednika SLS i zamjenika premijera Slobodana Petrovića. Rašić je inače prošle nedjelje u Skupštini Kosova formirao novu poslaničku grupu, koja još nije zvanično verifikovana, a čiji osnov čine poslanici koji su napustili SLS.

U izjavi za dnevnik "Tribuna", Rašić nije htio da govori o konkretnim potezima koje će preduzeti, ističući da će o svemu, nakon ozvaničenja parlamentarne grupe u Skupštini Kosova, razgovarati sa Thaçijem.
 
"Ne želim danas da govorim o imenima, razgovaraću sa premijerom i ići naprijed. Odgovor na vaše pitanje o udaljavanju konkretnih ličnosti ne mogu dati danas, ali ćemo apsolutno tražiti promjene", rekao je Rašić.
 
Nova poslanička grupa će se zvati "Zajednička budućnost" i, prema riječima Rašića, podržaće sve sporazume Kosova i Srbije u Briselu.

Rašić nije odbacio mogućnost formiranja nove stranke ili građanske incijative i dodao da će se sve znati do kraja maja.
 
SLS više nema poslaničku grupu u Skupštini Kosova pošto je zakonom predviđeno da se ona može formirati ako ima šest poslanika. SLS trenutno ima četiri poslanika.

Rašić nije poslanik Skupštine Kosova i neće moći da bude šef nove poslaničke grupe.