Ministarstvo pravde Kosova

U Ministarstvu pravde Kosova kažu da je ekstradicija Nasera Kelmendija Bosni i Hercegovini moguća, iako će ona biti komplikovana, obzirom da Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo.

Savjetnik ministara, Driton Lajqi, međutim dodaje da će se u ovom slučaju zatražiti pomoć misije EU na Kosovu, EULEX,  obzirom da ova misija ima direktne kontakte sa vlastima u Bosni, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Pitanje ekstradicije sa Bosnom je malo komplikovano zato što Bosna ne priznaje Kosovo, nemamo sporazuma o ekstradiciji sa Bosnom, kao što imamo sa nekim zemljama regiona i EU. Vlasti EULEX-a imaju mogućnost za ekstradiciju jer je to misija EU, i mislim da se trebaju pronaći legalne osnove kako bi došlo do ekstradicije. To neće biti lako, već je veoma složeno obzirom da BiH ne priznaje Kosovo i ne želi da ima direktne kontakte sa Kosovom", kazao je Lajqi.

"Mi smo tu da poštujemo međunarodne konvencije i doprinesemo borbi protiv organizovanog kriminala i bilo kakve negativne pojave u regionu", dodao je on.