Saopštenje Policije Kosova

(DOPUNJENO) 14:02 Policija Kosova je putem saopštenja za javnost obavjestila da sem veoma traženog Nasera Kelmendija je uhapsila i Fuada Nikçija, pod sumnjom da je pomagao osobi sa potjernice.

"Na osnovu stalne angažovanosti i rada policije uspjeli smo da lokalizujemo položaj osumnjičenog, za kojim je raspisana i međunarodna poternica. Petog maja 2013. godine negdje oko 20:00 sati Policija Kosova je uhapsila dvije osumnjičene osobe, za jednim od njih je raspisana međunarodna poternica, a drugi je uhapšen pod osnovanom sumnjom da je pružao pomoć čovjeku kojeg je policija tražila", stoji u saopštenju.

U saopštenju dalje stoji da je tokom policijske operacije provedenoj u regionu Prištine uhapšena osumnjičena osoba Naser Kelmendi, rođen 1957. godine, osoba za kojom je raspisana međunarodna poternica, kao i osumnjičeni Fuad Nikçi, rođen 1981. godine, pod sumnjom da je pomagao u skrivanju".  

Također tokom ove akcije policija je pretresla i dva objekta koja su koristile osumnjičene osobe i prilikom operacije zaplijenjeni su razni dokazi, uključujući i dva automobila.

"Uhapšene osobe su prebačene u pritvorsku jedinicu kako bi bio nastavljen dalji postupak", stoji na kraju saopštenja Policije Kosova.

12:30 Portparol kosovske policije Baki Kelani izjavio je za agenciju Anadolija da je 5. maja 2013. godine oko 20 časova kosovska policija uhapsila dvije osumnjičene osobe.

Kosovska policija potvrdila je za agenciju Anadolija (AA) da su nedjelju navečer, 5. maja na Kosovu uhapšene dvije osobe, od kojih jedna sa međunarodne potjernice.  

Iako kosovska policija još uvijek nije saopštila imena spomenutih osoba, smatra se da je ovo prva službena potvrda hapšenja Nasera Kelmendija, kontraverznog biznismena i glavnog osumnjičenog u slučaju ''Lutka'' u Bosni i Hercegovini.

Portparol kosovske policije Baki Kelani izjavio je za agenciju Anadolija da je 5. maja 2013. godine oko 20 časova kosovska policija uhapsila dvije osumnjičene osobe.

''Za jednom od tih osoba je raspisana međunarodna potjernica, dok se druga osoba sumnjiči da je pomagala toj osobi koja je tražena. Osumnjičene osobe inicijala N.K. i F.N. su zadržane u pritvoru“, izjavio je glasnogovornik policije Baki Kelani dopisniku agencije Anadolija u Prištini upitan o informacijama o hapšenju Nasera Kelmendija.
 
Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi je na odmoru, te za AA nije mogao komentirati vijest o hapšenju, preporučivši novinarima Agencije Anadola da kontaktiraju policiju.


09:38 Policija Kosova je uhapsila kasno sinoć kontroverznog biznismena Nasera Kelmendija osumnjičenog za organizovanje narko-mreže na Blakanu i Evropi i naručivanje ubistva Ramiza Delalića Ćele, prenijeli su još nepotvrđeni izvori portala "Indeksonline".

Kelmendi, 55 godina, građanin Kosova rođen u Bosni i Hercegovini, se često u javnosti pominjao kao vođa albanske mafije u BiH, ali i kao jedan od najmoćnijih narko-barona na Balkanu.

Govori se da Naser Kelmendi, njegovi sinovi Elvis, Liridon i Besnik, kao i njeov brat Beqir veliki broj biznisa u Bosni, Crnoj Gori, Srbiji i na Kosovu, uključujući i hotele i jednu kompaniju za špediterstvo.

Koliko je Kelmendi bio opasan i koliku je opasnost predstavljao za region videlo se kada ga je predsednik SAD Barak Obama 1. juna prošle godine stavio, uz još jednog meksičkog i avganistanskog narko-dilera, na "crnu listu", kao "značajnog trgovca narkoticima u inostranstvu".

U septembru prošle godine Policija Kosova je uhapsila pogrešno drugu osobu koja je ličila na Kelmendija.