Na Kosovu ih u toku godine ima 11

Tokom godine Kosovo obilježava 11 službenih (državnih) praznika, koji uz njihovo praznovanje se vezuju i sa danima odmora. Također, ukoliko ovi službeni praznici padnu u dane vikenda oni se isto povezuju sa drugim danima. Ovoliko dana odmora su natjerali predstavnike biznisa da se žale i da zahtjevaju njihovo smanjenje, pošto, kako oni kažu, ih oštećuju.

Ekonomska udruženja, koja predstavljaju brojne kompanije na Kosovu, kažu da broj žalbi od strane kompanija i njihvoih vlasnika je veoma velik, te da su oni tražili smanjenje ovih praznika ili dana odmora.

Službeni praznici na Kosovu definisani zakonom su: Nova godina, Dan nezavisnosti Republike Kosovo, Dan Ustava Republike Kosovo, Međunarodnog praznika rada, Dan Evrope, Veliki Bajram, Mali Bajram, Katolički Božić, Pravoslavni Božić, Katolički Uskrs i Pravoslavni Uskrs.

Izvršni direktor Američke privredne komore, Arian Zeka, rekao je za Radio Slobodna Evropa da veliki broj službenih praznika predstavlja problem za kompanije na Kosovu, posebno za male poduzetnike.

"Problematično je, jer onemogućava kompanijama da budu produktivne. S brojnim praznicima i povezivanjem dana odmora, dolazi do povećanja troškova proizvodnje proizvodnih preduzeća. Bilo je uticaja i na mala preduzeća, pošto nemaju mogućnost snositi troškove radne snage povezane sa procesom rada", rekao je Zeka.

Američka privredna komora na Kosovu (APKK) je tokom prošle godine u Nacionalnom vijeću za ekonomski razvoj, tražila da se smanji broj praznika i da nema povezivanja dana koji nisu službeni praznici sa drugim danima.

Arian Zeka, iz APKK-a je rekao da u nacrtu zakona o državnim praznicima koji je njima predat od strane Vlade Kosova vidio da su neki zahtjevi uzeti u obzir.

"Mi smo zahtjevali da se iz državnih praznika izuzme kao dan odmora Dan Evrope i tražili smo da se ne prenosi odmor kada on pada za dane vikenda. Tražili smo da to važi za sve državne praznike. Mi smo u nacrtu zakona primjetili da samo vjerski praznici koji padaju za vikend se prenose na ostale dane", dodao je Zeka.

Čak i predsjednik Alijanse biznisa Kosova, Agim Shahini smatra da državnih praznika, koji su definisani zakonom, ima mnogo više nego u većini drugih zemalja.

"Na Kosovu, koje ima potrebe za većim brojem investicija; koje ima potrebe za većom potrošnjom za povećanje unutrašnje potrošnje, što Kosovo vodi u pravcu ekonomskog rasta, ovi praznici u nekim slučajevima uništavaju biznise", rekao je Shahini.

Pitanje velikog broja državnih praznika je nedavno raspravljano i u Vladi Kosova, ali nije ništa poduzeto na promjeni Zakona o državnim praznicima.

Bez obzira na sve javne institucije su te koje najviše implementiraju Zakon o državnim praznicima, koristeći i pravo povezivanja nekoliko dana radi odmora, dok u privatnom sektoru nisu svi državni praznici i dani odmora.