Policija Kosova nema pristup kamerama

Takozvana "Civilna zaštita" u sjevernoj Mitrovici, kontrolira oko 80 posto teritorije na sjeveru ovog grada putem kamera koje su nedavno instalirane na raznim objektima.

Izvori Kosovapress-a kažu da su sigurnosne kamere visoke rezolucije, trodimenzionalni, te da su postavljene na strateškim tačkama. Sav ovaj posao je finansiran od strane kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, u sklopu sigurnosnog projekta.

Prema tim izvorima, postoje mnogo kamera koje se također nalaze u četvrtima s miješovitim stanovništvom, u cilju kontrolisanja situacije u ovim zonama, a također će se koristiti za praćenje kretanja sigurnosnih snaga Kosova kao i međunarodnih snaga sigurnosti.

"Sjever Mitrovice je preko kamera pod prismotrom 24 sata dnevno. One puno pomažu, jer u slučaju da se primjeti neko iznenadno kretanje međunarodnih snaga sigurnosti, ali i snaga sigurnosti Prištine na sjeveru, određene strukture pozivaju građane na okupljanje ili blokadu puteva", rekli su izvori.

Kosovapress je saznao da je centar kontrole ovih kamera postavljen u bivšoj jugoslovenskoj fabrici koja se nalazi u "Bošnjačkoj mahali", a za postavljanje ovih kamera pomogli su i radnici osiguravajućeg društva "Soko" na sjeveru Mitrovice, koje je finansirano iz beograda.

S druge strane, dužnosnici kosovske policije u Mitrovici, rekli su da znaju za kamere, ali ne i ko ih je postavio.

Prema njima, policija u incidentima nema pristup tim kamerama.

Glasnogovornik policije u Mitrovici Besim Hoti izjavio je za Kosovapress da ove kamere omogućuju da ilegalne strukture na sjeveru, promatraju kretanje međunarodnih snaga, kako KFOR-a i EULEX-a, također i kretanje nesrba u tom dijelu.