Međunarodni dan slobode medija

Povodom Međunarodnog dana slobode medija, portal Kosovo 2.0 i prištinski radio Urban FM organizovali su u petak cjelodnevnu javnu debatu na Trgu majke Tereze u Prištini. U emisiji koju je direktno prenosio Urban FM tokom dana su se smijenjivali novinari i analitičari koji su govorili o položaju medija i glavnim problemima sa kojima se medijski radnici suočavaju na Kosovu.

Kosovski pisac i analitičar Shkelzen Gashi smatra da se stanje u medijima najmlađe države na Balkanu u odnosu na prošlu godinu pogoršalo. Većina medija je, smatra on, pod kontrolom države ili poslovnog sektora i dodaje da je najveći problem u javnom servisu RTK.
 
“Neophodno je da mediji stanu između vlasti i javnosti, kako bi obezbjedili balans”, ističe Gashi za Kosovo 2.0.
 
Na pitanje novinara, kako srušiti tvrđavu vlasti i krupnog kapitala, Gashi ističe da odgovor leži u višeslojnom pristupu: "Glas moraju da dignu građani i nekolicina preostalih medija koji štite interes javnosti. Takođe, EU i međunarodna zajednica moraju da izvrše pritisak."
 
Ardita Zejnulahu, direktorka Asocijacije nezavisnih elektronskih medija na Kosovu ističe da kosovska vlast nema političku volju da radi na medijskim slobodama.
 
"Oni pokušavaju da preko zakona ograniče slobodu govora. Usvajaju zakone koji su čak i neustavni", kaže Zejnulahu i dodaje da mediji i nevladin sektor moraju uključiti u donošenje odluka koje se tiču zakonske regulacije medija.
 
Odgovornost za loše stanje u medijima, Zejnulahu vidi i u pojedinim novinarima: "Postoje novinari koji su podmićeni kako bi pisali različite priče."
 
Burim Ejupi sa Instituta za razvoj politike (INDEP) predstavio je istraživanje "Stanje medija na Kosovu", koje je sprovedeno tokom 2012. godine. Prema Ejupijevim riječima, najveća prepreka s kojom se sreću kosovski novinari je neefikasnost pravosuđa u slučajevima kada su ugrožena prava novinara.
 
"Iz Krivičnog zakonika je izbačena odredba prema kojoj se od novinara tražilo da otkriju svoje izvore. To jeste napredak. Međutim, neophodno je da pravosuđe podržava zakone koji štite novinare od zastrašivanja, s obzirom da to utiče na priče koje rade", ističe Ejupi.
 
On je podsjetio da je Udruženje profesionalnih novinara Kosova zabilježilo 24 slučaja zastrašivanja novinara. Ejupi ističe ulogu društvenih mreža u povećanju medijskih sloboda: "Blogovi su ohrabrili građansko novinarstvo."
 
Direktor kosovskog Centra za istraživačko novinarstvo Avni Zogiani smatra da su novinari izloženi pritiscima kako od strane političara, tako i od strane biznismena.
 
"Jednom prilikom su dvojica naših novinara bili na meti jednog biznismena, koji ih je držao zatvorene u zgradi sat vremena. Policija nije reagovala na njihove pozive. Dobijali smo čak i direktne prijetnje od političara", rekao je Zogiani.
 
On je podsjetio na slučaj direktne umješanosti Vlade u rad medija: "Ekstremni slučaj dogodio se kada je komitet koji imenuje članove odbora javnih medija bio pod uticajem zamjenika premijera", kaže Zogiani.
 
Jak pravni okvir bi, prema njegovom mišljenju, mogao da razdvoji interese medija i političara. "Na Kosovu ta granica ne postoji. Ovde ćete naći pojedince koji su s jedne strane novinari, a s druge rade kao savjetnici Vladinih zvaničnika", ističe Avni Zogiani.
 
Generalni direktor Radio-televizije Mitrovica Nexhmedin Spahiu napominje da su posebno ugroženi mediji iz manjih sredina.
 
"Mi smo još uvek krhka demokratija. Ali u Prištini barem postoji veći nivo demokratije, s obzirom na to da u drugim opštinama lokalna vlast pokušava da uguši svaki oblik opozicije. Ugušili su manje, lokalne medije. U našem nastojanju da pravilno izvještavamo, iskusili smo mnogo prepreka na putu", objašnjava Spahiu.
 
Prema njegovim riječima, građani Mitrovice ne znaju mnogo o nedavno postignutom sporazumu između Srbije i Kosova.
 
"Moramo da vidimo kako će biti implementiran", rekao je Spaihu, napominjući da sporazum predstavlja važana aspekt za medije na području Mitrovice.