"Zajednička budućnost" - nova srpska grupa

Šest srpskih poslanika i jedan poslanik Aškalijske zajednice osnovali su novu parlamentarnu grupu u Skupštini Kosova, koja će nositi ime "Zajednička budućnost".

U tu grupu ušla su četiri poslanika Samostalne liberalne stranke (SLS), i po jedan iz Jedinstvene srpske liste (JSL), Demokratske stranke KiM i Aškalijske zajednice.

Ministar za rad i socijalno staranje u Vladi Kosova Nenad Rašić, koji je član SLS-a, rekao je agenciji Beta da još ne može da kaže da li će četiri poslanika SLS-a ostati u toj stranci, čiji je lider Slobodan Petrović, i da to prije svega zavisi od stava samih poslanika.

"Mi ćemo insistirati na tome da se sprovedu korenite reforme u SLS-u, a ukoliko to ne bude prihvaćeno tražićemo alternativna rješenja. Za sada nije u planu formiranje nove političke stranke, ali se ne isključuje ni ta mogućnost", rekao je Rašić.

On je kazao da je politika koja je do sada vođena bila usporena i da ta poslanička grupa može da tu "pasivnu situaciju preokrene u aktivnu".

Rašić je rekao da su o formiranju te poslaničke grupe obavješteni svi, pa i predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu.

On je naglasio da sam naziv nove poslaničke grupe u Skupštini Kosova - "Zajednička budućnost" govori da je ta poslanička grupa otvorena za sve poslanike i da će pozvati i druge poslanike, kako SLS-a, tako i drugih parlamentarnih grupa da im se pridruže.

Rašić je rekao da je za šefa te poslaničke grupe predlozen poslanik SLS-a Goran Marinković, koji je zamjenik predsjednika skupštinskog Odbora za unutrašnje poslove, bezbjednost i nadgledanje Kosovskih snaga bezbjednosti i predsjednik Odbora o pravima i interesima zajednica i povratak.

Zamjenik premijera Kosova i lider SLS-a Slobodan Petrović rekao je danas u Prištini novinarima da ne želi nikoga da kritikuje i da osnivanje nove poslaničke grupe u Skupštini Kosova neće remetiti rad poslaničkog kluba SLS-a, koji ima sedam poslanika te stranke.

Petrović je ocjenio da je nova poslanička grupa osnovana više iz ličnih nego iz opštih interesa.

On je istakao da je u novu poslaničku grupu prešlo tri, a ne četiri poslanika SLS-a, istakavši pritom da je riječ o "najneaktivnijiim poslanicima SLS-a u Skupštini Kosova".

Petrović je naglasio da SLS ima ukupno 7.000 članova i da nakon posljednjih aktivnosti očekuje da se broj članova te stranke i udvostruči.