Pisanje dnevnika "Bota Sot"

Nakon proglašenja odluke Okružnog tužilaštva u slučaju "Medicus" tužilaštvo EULEX-a je najavilo da je započelo istragu protiv još osam lica osumnjičenih za trgovinu ljudskim organima, nanošenje teških tjelesnih povreda, zloupotrebu službenog položaja, ostavrivanje uticaja i prijevara.

Iako se u saopštenju EULEX-a ne spominju konkretna imena, dnevnik "Bota sot" piše da je jedan od glavnih osumnjičenih poslanik Demokratske partije Kosova Shaip Muja, koji je prije poslaničkog mandata bio savjetnik premijera Kosova za zdravstvo.

Muja je bio jedan od svjedoka u slučaju "Medicus" i tokom suđenja je rekao da se kod ministra zdravstva i generalnog sekretara Ministarstva interesovao oko davanja licence Medicusu.

Osnovni sud u Prištini 29. aprila osudio je vlasnika klinike Medicus Lutfija Dervishija na osam godina zatvora, a njegovog sina Abrana na sedam godina zatvora. Sud je na tri godine zatvora osudio Sokolu Hajdiniju, dok su Sulejman Dula i Islam Bytyqi osuđeni na uslovnu kaznu od godinu dana.