Ihsanoglu očekuje dalja priznanja

Ihsanoglu je nakon susreta sa premijerom Kosova Hashimom Thaçijem kazao da očekuje dalja priznanja nezavisnosti Kosova članica OIC-a

Generalni sekretar Organizacije islamske saradnje (OIC) Ekmeleddin Ihsanoglu izjavio je danas u Prištini da Organizacija islamske saradnje podržava nezavisnost Kosova, javio je dopisnik agencije Anadolija.
Od 57 zemalja članica OIC-a, do sada su Republiku Kosovo priznale 32 zemlje Organizacije islamske saradnje. Ihsanoglu je nakon susreta sa premijerom Kosova Hashimom Thaçijem kazao da očekuje dalja priznanja nezavisnosti Kosova članica OIC-a.
"Gotovo jedna trećina zemalja koje su priznale Kosovo su članice OIC i posljednje su nezavisnost Kosova priznale Pakistan i Gvajana. Očekujemo i  nova priznanja u skoroj budućnosti", kazao je Ihsanoglu.
On je naglasio da je posljednja Rezolucija OIC podržala kosovske insitucije u njihovom angažovanju na uspostavljanju mira i stabilnosti u zemlji i regionu.
"Mi očekujemo da Kosovo postane članica UN-a i da postane punopravni član OIC-a čime će vrata za ekonomsku saradnju biti potpuno otvorena. Razvojna banka OIC-a će biti spremna da podrži kapitalne projekta infrastrukture, ekonomskog razvoja i drugih socio-ekonomskih pitanja", ocenio je generalni sekretara Organizacije islamske saradnje.
On je kazao da pozitivno ocjenjuje sporazum između Prištine i Beograda i da očekuje što brži početak implementacije istog.
Premijer Kosova Hashim Thaçi je u vezi sa implementacijom sporazuma kazao da će biti ispoštovani svi vremenski rokovi predviđeni briselskim sporazumom.
"Znam da ima izazova, da ima individualaca koji su protiv na sjeveru, individualaca koji su protiv u Skupštini Kosova i u Skupštini Srbije, ali treba se fokusirati na to ko radi na implementaciji. Na implemntaciji rade kosovske insitucije EU, SAD, NATO, OEBS-a, a ohrabruju i odlučne izjave zvaničnika iz Beograda da će se implentacija realizovati bez obzira na odbijanje nekih pojedinaca koji su 14 godina držali taj region u tenzijama i pretnjama", kazao je Thaçi.     
U čast posjete Ekmeleddina Ihsanoglua Kosovu u Skupštini Kosova je održana svečana sjednica. Generalni sekretar Organizacije islamske saradnje (OIS) sastao se i sa predsjednicom Kosova Atifetom Jahjagom, predsjednikom Skupštine Kosova Jakupom Krasniqijem i ministrom inostranih poslova Kosova, Enverom Hoxhajem. Tokom boravka na Kosovu, Ihsanoglu će posjetiti i pojedine gradove i kulturno historijske spomenike u različitim dijelovima zemlje.