Stražare i danju i noću

Iz straha od intervencije specijalnih jedinica policije Kosova, Srbi na sjeveru su postavili straže u selu Zupče u opštini Zubin Potok, u Rudaru blizu Zvečana, u centru Leposavića i u selu Soćanic blizu Leposavića, na dan kada je premijer Srbije Ivica Dačić potpisao sporazum s premijerom Hashimom Thaçijem.

Kamioni i debla na ulicama i na desetine radnika civilne odbrane koji čuvaju stražu dan i noć prateći kretanje KFOR-a i EULEX-a su pokazatelji da Srbi sa one strane neće dopustiti provedbu onoga što su postigli dva premijera je 19. aprila. Izvori lista "Tribuna" iz četiri opštine na sjeveru Ibra su rekli da tokom posljednjih dana na putevima u Zubinom Potoku, Mitrovici, Leposaviću i Zvečanu su primjetili ljude koje do danas nisu viđeni na ovoj teritoriji.

"Znam sve mještane, ali ove ne znam. Tokom dana se nalaze na ulicama i razgovaraju sa nama a tokom noći ih ne vidim. Noću, kako su mi komšije kazale, ti naoružani ljudi odlaze u brda i ujutru se ponovo vraćaju", rekao je jedan stanovnik Leposavića.

Na pitanje da li je riječ o pristiglim policajcima iz Srbije, on je pozitivno odgovorio, rekavši kratko: "Da to je srpska žandarmerija".