Bez protesta i okupljanja radnika

Povodom Međunarodnog praznika rada danas na Kosovu nisu organizovani nikakvi protesti niti okupljanja radnika. Na Međunarodni dan rada, na Kosovu je skoro pola stanovništva bez posla, što predstavnici sindikata ocjenjuju kao alarmantan podatak. Nezaposleno je gotovo 45 odsto stanovništva, prenosi agencija Anadolija.

Prvi maj, koji je na Kosovu neradni dan, građani uglavnom obilježavaju izlascima u prirodu. Stanovnici Prištine tradicionalno se okupljaju u izletištu Grmija. Ekipa agencije Anadolija je obišla Grmiju i razgovarala sa pojedinim građanima o uslovima u kojima žive i rade.
Gazmend Haliti iz Prištine kaže da je na Kosovu posla malo, i da i oni koji su zaposleni, nisu dobro plaćeni. Haliti ističe da je lakše naći posao, nego ga sačuvati.
"Ja sam zaposlen, radim kao kelner, radim po 12-13 sati dnevno. Otac sam dvoje djece i moram da radim dodatni posao", kaže Haliti.
On smatra da su radnici danas trebali da protestuju zato što se prava radnika na Kosovu ne poštuju.
"Prava radnika se na Kosovu jako mnogo krše. Ne samo što se krše, nego u privatnom sektoru radnici ne smiju da se čuju da su živi. Za neku riječ mogu da izgube radno mjesto”, ističe Haliti.   
Shaban Bunjaku penzioner iz Prištine ističe da je na Kosovu veliko siromaštvo. On nije zadovoljan penzijom koju prima. Iako je radio 38 godina kao građevinar, prima samo 100 eura mjesečno. Bunjaku mora i pod stare dane da radi privatno kako bi obezbjedio porodici sredstva za život.
“Za 7 do 8 eura radiš cio dan sa betonom. Najviše 10 eura. To je jako teško. Dvanaest sati treba da radišâ€, kaže Bunjaku. Dodaje da često po radnjama kupuje na veresiju. On za lošu socio-ekonomsku situaciju u zemlji okrivljuje vlast, koja je po njemu, ogrezla u krađi i korupciji.
Dashurie Buqi iz Kačanika radi u privatnom sektoru i ocjenjuje da su radnici na Kosovu jako diskriminisani.
"Diskriminacija je velika. Na svakom koraku se radnik potcjenjuje. Radnici nemaju prava koja im pripadaju”, ocjenjuje ona.  
Prema podacima Ministarstva rada i socijalne zaštite, na Kosovu je registrovano 280.000 osoba koje traže zaposlenje, dok se s druge strane godišnje registruje do četiri hiljade novih nezaposlenih osoba. Na Kosovu je od januara 2011. na snazi Zakon o radu, ali se ne sprovodi onako kako bi trebalo, posebno u privatnom sektoru.