Poziv međunarodnoj zajednici da ne prizna rezultate

Upozorenja Beograda o mogućnosti organiziranja referenduma koji bi uključivao i sjever Kosova, naišla su na protivljenje visokih dužnosnika na Kosovu. Oni su porcjenili da svako djelovanje neke druge države u našoj zemlji će se smatrati ilegalnim, i referendum kao takav će biti proglašen nevažećim.

Međutim, predstavnici Vlade i parlamentarnih stranaka su priznali da su nemoćni spriječiti akciju protiv organiziranja procesa na teritoriji Kosova. Zamjenik premijera Hajredin Kuçi ustvari nije odgovorio da li Vlada ima mehanizme za spriječavanje ovog referenduma, već je pokušaje Srbije ocjenio neustavnim.

S druge strane predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi izjavio je da bi eventualno održavanje referenduma u organizaciji Beograda na teritoriji Kosova, bilo neustavno.

"Bilo što na Kosovu trebalo bi biti u skladu sa našim zakonima, u suprotnom to je ilegalno", rekao je on.

Za razliku od zamjenika premijera, Krasniqi je priznao da se održavanje srpskog referenduma na sjeveru Kosova ne može spriječiti. On je pozvao međunarodnu zajednicu da ne priznaju rezultate ovog referenduma.

"Prema Ustavu i zakonima Kosova nijedna druga država ne može da održi referendum u našoj zemlji. Njegovo održavanje je teško spriječiti, ali i u slučaju da se održi, ne bi trebalo prihvatiti rezultat tog referenduma" rekao je Krasniqi.