Masakr u Laštici ostavljen u zaborav

Iako su kanadski patolozi posjetili mjesto zločina, gdje su srpske snage ubili i žive spalili 13 albanskih nevinih civila, oni nikada nisu javno objavili izvještaj a čak taj izvještaj nije ni poslat Tribunalu u Hagu, kaže Ymer Ibishi aktivista i svjedok iz Laštice (Llashticë).

U Laštici su srpske snage u tri navrata ubile nevine civile. Vojska i policija je na organiziran način počinila ubistva 13, 14, 16, 22. i 30. aprila 1999. godine. Međutim, Laštica se sjeća datuma 30. aprila kada se u tom selu desio masakr i ubistva a kasnije i spaljivanje 13 nevinih civila albanske nacionalnosti. U ovom masakru (30. april 1999. godine) ubijeni su, zapaljeni i kasnije prekriveni buldožerom: Hysen Deli Hyseni (1933), Ajshe Hysen Hyseni (1937), Fazli Hysen Hyseni (1963), Arife Fazli Hyseni(1963), Driton Fazli Hyseni (1982), Mirije Deli Hyseni(1970), Blerim Ramadan Halili (1983), Rifat Xhemajl Shabani (1919), Selami Rifat Shabani (1954), Zijavere Ejup Shabani (1962), Fisnik Selami Shabani (1996), Sylejman Ymer Ibishi (1932), Xhavit Banush Berisha (1935).

Mjesto gdje je zločin počinjen u Laštici su posjetili kanadski liječnici odmah nakon rata, ali njihov izvještaj nikada nije javno objavljen, rekao je za portal "Rajonipress" Ymer Ibishi, svjedok. Ibishi kaže da je razočaran Tribunalom u Hagu, ali i u institucije Kosova koje nisu ništa učinile da se svjedočenja iz Laštice dostave sudu u Hagu.

"Kanadski liječnici su ispitali do detalje mejsto događaja i mi smo mnogo više očekivali od ove ekspertize, ali nije nam jasno zašto nijedan dokaz njihove ekipe nije predstavljen u Hagu", prisjeća se Ibishi.

Portal "Rajonipress" je osigurao i fotografije kanadskih liječnika tokom njihove posjete, ali historija masakra u Laštici se ne završava ovdje. Laštica nikada nije dobila odgovor niti iz Haga, niti od Luis Arbur, bivše glavne tužiteljice u Hagu, niti od policije ili međunarodnog tužilaštva ili domaćeg.

"Nažalost nijedan svjedok iz Laštice nije pozvan da svjedoči u Hagu, uprkos obećanjima Luis Arbur, bivše glavne tužiteljice Tribunala u Hagu. Iako je sve o masakru u Laštici sastavljeno počvši od izjava svjedoka, skica sa mejsta događaja, fotografija i video snimaka, međutim, nije službena istraga od strane nijednog istražnog tijela nije do dan danas obavljena", dodao je Ibishi.

Ova tišina i prijezir pravde je zasmetao svjedocima Ymeru Ibishiju i Nehatu Shabaniju.

Osim masakra u Laštici sjeća se i paljenja kuća, gdje je opljačkana poljoprivredna tehnika, nestala stoka iz sela, oštećena je osnovna škola "Esat Berisha", zapaljena seoska džamija, seoska ambulanta, biblioteka.   Ibishi, kojem su ubili oca tokom rata (Sylejman Ibishi) kaže da iako su deponovali materijale, dokaze, fotografije UNMIK-u, francuskom KFOR-u, OSCE-u i mnogim međunarodnim organizacijama, do danas nijedna akcija nije poduzeta.

"To je sramota za EULEX-a i lokalno tužilaštvo u Gnjilanu koji nikada nisu posjetili mejsto događaja. Mi znamo da je Laštica ostavljena u zaborav zbog straha od izbijanja nekog međuetničkog sukoba. Nemamo namjeru za osvetom, iako smo to mogli uraditi nekoliko puta do sada", kaže ljutito Ibishi.

Ibishi kaže da on i ostali svjedoci ovog masakra traže zasluženu kaznu za one kriminalce koji su im ubili najmilije. Ibishi kaže da i kanadski patolozi koji su vidjeli tijela u Laštici nikada nisu predali službeni izvještaj istražnim organima.

"Stvarno je čudno kako EULEX spava na dosjeima identifikovanih kriminalaca iu Laštice, dok albanski tužioci samo rade samostalno na ovom poslu".

Prema riječimi Ibishija istražni organi EULEX-a imaju zastrašujuće podatke i gotova dosjea za Lašticu.

"Odgovoran za masakr u Laštici je regularna vojska Srbije koja je bila potpomognuta i od srbijanske policije i od paramilitarnih bandi".

Inače u cijelom selu spaljene su 123 kuće, 137 pomoćnih objekata, opljačkano je 90 traktora, 120 motokultivatora, 3 autokombajna, 3 kombibusa, jeda kamion i 130 automobila. Također prema srpskim podacima odnešeno je 680 grla krupne stoke. Nakon masakra koji se desio 30. aprila ostali su živi ili su bili ranjeni: Deli Hysen Hyseni (1968), Dritë Fazli Hyseni (1984), Blerinë Fazli Hyseni ( 1994), Leonorë Deli Hyseni (1993) , Vlorë Selami Shabani (1986). Dana 13. aprila 1999. ubijeni su: Ali Bejtë Selimi (1937), Enver Sylë Murseli (1949), Ymer Kadri Rashiti(1930), Lulzim Feti Musliu(1988). Dana 16. aprila 1999. godine ubijeni su: Rukije Qazim Ramushi (1927), Habibe Idriz Ramushi (1909), Nezir Hasan Ramushi (1929), Xhyzide Shaban Hasani (1918), Lirim Nehat Shabani (1999). Dok je 20. aprila 1999. godine ubijen Azem Limon Cani (1938).