Protive se sporazumu iz Brisela

Predstavnici Srba sa sjevera Kosova razgovaraće u Beogradu sa predstavnicima Vlade Srbije o briselskom sporazumu.

Prema pisanju srpskih medija, predstavnici četiri opštine sa sjevera Kosova koji se protive sporazumu koji je 19. aprila u Briselu postignut između srpskog i kosovskog premijera uz posredovanje EU saopštili su ranije da nisu odustali od ideje da se o tako krupnim pitanju izjasne građani Srbije na referendumu.

Naveli su, takođe, da je rok od 15 dana za raspisivanje referenduma kratak, a da o formulaciji referendumskog pitanja treba da odluče skupštine četiri opštine sa sjevera Kosova koje su i inicirale referendum.

Sastanku će, kako se očekuje, prisustvovati premijer i prvi potpredsjednik Vlade Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, a pored predstavnika Srba sa sjevera Kosova, za stolom će biti i predstavnici Srba koji žive južno od Ibra.

Sastanak u Vladi kako prenose mediji, biće pokušaj da se približe trenutno udaljeni stavovi - kosovskih Srba da ih sporazum iz Brisela odvaja od Srbije i pregovaračkog tima da im on garantuje i više prava nego što su do sada imali.

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da bi voleo da se postigne jedinstvo, pa ne isključuje ni referendum kao korak u tom pravcu.