Edin Alija, učenik trećeg razreda prizrenske gimnazije

Edin Alija, učenik trećeg razreda prizrenske gimanzije "Gjon Buzuku" u nastavi na bosanskom jeziku, vratio se sa radionice na temu "Socijalni mediji, audio i video produkcija" koja je od 22. do 26. aprila održana u Londonu. To je u sklopu projekta "Regeneracija" a organizaitor je Fond B92, Inicijativa mladih za ljudska prava BiH, IPSOS uz partnerstvo BBC i podršku, britanskog i norveškog ministarstva spoljnih poslova.

Ovaj mladi Bošnjak iz Ljubižde, bio je jedini predstavnik Kosova od desetero koliko ih je bilo sa prostora bivše Jugoslavije.

"Zaslepljen sam magijom Londona. Posjetili smo kultna mjesta ove svjetske metropole. Između ostalog i Battersea elektranu, sa naslovne slike albuma Pink Flojd "The Animals". Obišli smo BBC, novinarski magnet, koji ne ostavlja ravnodušnim nikoga. Boraveći tu toliko se zavoli novinarstvo da je to neopisivo. Šta reći o Britanskom ministarstvu spoljnih poslova sa toliko statua brojnih vojskovođa, umjetnickih slika iz mnogih ratova…", kaže Alija dodajući da su ga posebno oduševili stanovnici Londona koji "djeluju jako sretno, vole svoj posao a pogotovu svoju zemlju".

"Nas tamo niko nije oslovljavao na osnovu nacionalne pripadnosti. Svi smo za njih bilo Balkanci. Mi smo se tako i ponašali i osjećali. Mlad sam i nisam zatekao Jugoslaviju, ali je ona nekako visela u vazduhu".

Alija dodaje da je ovo za njega "nevjerovatno korisno iskustvo" koje mu je omogućilo da spozna svijet i van kosovskih granica. Istina, on je prije 20-ak dana u sklopu istog ovog projekta već boravio u Beogradu, ali London je, naglašava on, nešto nepojmljivo.

"Ja sam se igrom slučaja preko DOKUFEST-a, gdje prisustvujem radionici za snimanje dokumentarnih filmova a predavanja nam drže vrsni režiseri iz Spanije i SAD i uskoro počinejm sa snimanjem mog dokumentarca, prijavio na ovaj konkurs. Bio je veliki broj zainteresovanih i od 90 izabrano nas je samo desetero. Ja sam jedini sa Kosova. Boravkom u Londonu projekat se ne završava. Tokom ljeta, i narednih godinu i po dana, obići ćemo još neke gradove bivše Jugoslavije".

On posebno naglašava da sve ovo nije moguće bez tećnog govora engleskog, ali i bez čitanja velikog broja knjiga, naravno van školskog plana i programa.

"Cilj 'Regeneracije' jeste stvaranje web serijala na jako kreativan i autentican način i prikazivanje situacije u kojoj živimo sa gledišta mladih. Normalno, svako iznosi  svoja gledišta i probleme sa kojima se njegova zajednica, u mom slucaju bošnjacka, suočava. Održavamo, takođe, online radionice. Nedjeljno imamo po jedan rad na polju aktivizma, video-audio produkcije, socijalnih medija i kampanje. Prikačimo na naš blog Moodle a onda komentarišemo".