Sporazum jasno utvrđuje sva pitanja

Nijedna druga država ne može organizovati referendum na teritoriji Kosova, izjavio je portparol i savjetnik za medije predsjednice Kosova Arber Vllahiju.

"Način i oblik organizovanja referenduma i referendumskih pitanja utvrđeni su Ustavom i zakonima Republike Kosovo i nijedna druga država ne može da organizuje referendum na teritoriji Kosova", rekao je Vllahiju za Radio Slobodna Evropa.
Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je prije nekoliko dana da će, ako bude potrebno, u Srbiji i na teritoriji Kosova biti organizovan referendum o prihvatanju sporazuma koji su u Briselu postigli premijer Kosova i Srbije, Hashim Thaçi i Ivica Dačić, uz posredovanje visoke predstavnice EU Cethrine Ashton. 
Portparol predsjednice Kosova Atifete Jahjaga istakao je da sporazum od 19. aprila jasno utvrđuje pitanja koja se odnose na prava srpske zajednice na Kosovu na evropskom putu Kosova i Srbije kao dvije susedne zemlje. 
"Sporazumi treba da se ostvaruju u praksi jer su oni u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Kosovo. Posljednji sporazum parafirali su premijeri dvije zemlje i obje države su preuzele obaveze da ga ostvare. Srpskoj zajednici na sevjeru Kosova se nude prava garantovana Ustavom i njima se omogućava bolji život i jednakost sa svim drugim građanima Kosova", kazao je Vllahiju.