Podignute su dvije optužnice

Za slučaj "Medicus" podignute su dvije optužnice zbog nelegalne transplantacije organa.

Osnovni sud u Prištini danas poslijepodne trebalo bi da donese presudu u vezi optuženih u slučaju "Medicus", prenose mediji. Za slučaj "Medicus" podignute su dvije optužnice zbog nelegalne transplatacije ljudskih organa, javio je dopisnik agencije Anadolija.
Optuženi u prvoj optužnici su urolog Lutfi Dervishi, hirurg Driton Jilta, ljekar i bivši sekretar u Ministarstvu zdravlja Ilir Recaj, specijalista anesteziolog Sokol Hajdini, anesteziolog Sylejman Dulla, anesteziolog Islam Bytyqi i Arban Dervishi, sin Lutfija Dervishija, koji je bio i vlasnik klinike.
Druga optužnica tereti dva strana državljanina, Yusufa Ercina Sonmeza iz Turske i Moshu Harela iz Izraela. Obojica optuženih se nalaze van Kosova i za njima je izdata međunarodna potjernica.
Optužnica protiv Yusufa Ercin Sonmeza obuhvata trgovinu ljudima, organizovani kriminal i nezakonito vršenje ljekarske prakse. Moshe Harel se tereti za trgovinu ljudima i organizovani kriminal. Krivična djela su počinjena 2008. godine na privatnoj klinici "Medicus" u Prištini i žrtve su bile iz različitih zemalja.
Klinika je zatvorena 2008. godine u okviru početne istrage i, prema optužnici, u toj klinici je obavljeno 30 nelegalnih transplantacija bubrega.
Žrtve su bile iz Kazahstana, Moldavije, Rusije i Turske i njima su odstranjeni određeni organi uz obećanje da će im biti isplaćena znatna suma novca, što nikada nije učinjeno.
Doktor iz Turske, Yusuf Elcin Sonmez, ranije je više puta hapšen zbog optužbi za trgovinu organima. Za Sonmeza, kojeg je tražio i Interpol, navodi se da je bubrege siromašnih turskih državljana transplantirao državljanima Izraela. On je ranije optužen za trgovinu organima u bolnici koja je u njegovom vlasništvu, a potom je na Kosovu nastavio s ilegalnim radnjama.
Pretpostavlja se da je Yusuf Sonmez dio lanca kriminalne grupe koja trguje organima.
Njegove ilegalne aktivnosti otkrivene su kada se jedan Turčin onesvijestio na aerodromu u Prištini 2008. godine. Tada je otkriveno da je mladiću izvađen bubreg i otvorena je istraga. Kako su naveli istražni organi, bubreg je kupio Izraelac Mose Harrell za 20.000 američkih dolara, a transplantaciju je izvršio doktor Yusuf Sonmez u privatnoj klinici "Medicus" u Prištini.