Niko nije zahtjevao integraciju Srba sa sjevera

Primjenom briselskog sporazuma na sjeveru Kosova ništa se neće promjeniti u odnosu na ono što Srbi trenutno imaju, smatra Rada Trajković.

Poslanica Jedinstvene srpske liste u kosovskoj skupštini ocjenjuje, međutim, da u ovom trenutku postoje emocije da se gubi državni krov nad glavom.
"Sada svi zajedno treba da učinimo napore da se prihvatanjem ovog sporazuma stanovništvo ne pokrene na iseljavanje, da se nekom galamom u Beogradu stanovništvo još više ne uplaši i ne počne da se iseljava, a posle toga, kada se stabilizujemo moramo polako da radimo na projektu povratka", rekla je Trajkovićeva u intervjuu "Politici". 
Ona je ocjenila da lideri Srba sa sjevera Kosova žele da što snažnijom kampanjom rade na destabilizaciji Srbije, jer misle da destabilizovana Srbija neće raditi na primjeni sporazuma. 
"Kao rezultat toga oni računaju da će ostati status quo što se tiče sjevera. To praktično znači da idu u projekat realizacije podjele Kosova i priprema za rješenje koje suštinski treba da bude podjela Kosova. Oni potpuno isključuju Srbe ispod Ibra, a ja bih rekla i Srbe u centalnoj Srbiji, jer poslije toga bi se dogodila strahovita i politička i ekonomska kriza Srbije", upozorila je Trajkovićeva. 
Ona dodaje da joj nije lako da kaže da sporazum treba da se prihvati, jer zna realnost u kojoj već 13 godina na Kosovu živi, ali ocjenjuje da će bez tog potpisa Srbija biti u teškoj, ne samo političkoj, nego i ekonomskoj krizi. 
"Ovim sporazumom, jačanjem Srbije, makar se u perspektivi stvaraju uslovi da ako bude loše imamo kuda da odemo i ko da nas dočeka", smatra Trajkovićeva. 
Ona je objasnila da će briselskim sporazumom Srbi preko Zajednice srpskih opština dobiti institucije koje će imati svoju nadležnost i kontrolu i na taj način izvući iz diskriminacije i nadglasavanja u parlamentu Kosova. 
Trajkovićeva napominje da za razliku od Srba ispod Ibra, koji su nasilno integrisani, niko nije zahtjevao integraciju Srba sa sjevera, i ocjenjuje da su Srbi s juga ovim sporazumom najmanje dobili, jer će Zajednica srpskih opština biti sastavljena prevashodno od opština sa sjevera Kosova. 
"Srbi će imati mogućnost da vladaju u najvažnijim segmentima za opstanak svog naroda. Dakle, neće se na sjeveru Kosova ništa promjeniti u odnosu na ono što Srbi sa sjevera trenutno imaju u nekim segmentima možda će imati neke veće mogućnosti. Ali, u ovom trenutku postoje emocije da se gubi državni krov nad glavom, mislim na Srbiju. Taj emotivni doživljaj je mnogo jači on onog što se trenutno ima", smatra Trajkovićeva.