Nacrt plana implementacije briselskog sporazuma

Asocijacija opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova će se formirati nakon što budu održani lokalni izbori koje će organizovati OEBS, javlja RTK.

Radio-televizija Kosova je došla do prijedloga plana implementacije Sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa. O tom planu juče u Briselu nije postignuta saglasnot između delegacija.
Zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuçi je izjavio da je delegacija Srbije zatražila dodatno vrijeme za konsultacije o prijedlogu koji je stranama predao predstavnik kancelarije visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Fernando Gentilini. 
U planu se navodi da će se Vlada Kosova odrediti pripremnu grupu koja će odrediti zadatke u pripremi statuta i formiranju asocijacije, odnosno zajednice. 
Radna grupa će raditi do održavanja lokalnih izbora. 
U tački četiri navodi se da će se rasformirati "ilegalne strukture bezbednosti" uključujući MUP, BIA i Civilnu zaštitu, i da će njihovi objekti biti zatvoreni. 
Pripadnici Policije Kosova imaće određeni vremenski rok da se izjasne da neće primati plate od Vlade Srbije, dok će Vlada Srbije o tome doneti javnu odluku, navodi se u planu koji prenosi RTK. 
Vlada Kosova će otvoriti konkurs za radna mjesta za pripadnike policije, prema kosovskoj zakonskoj proceduri i na taj konkurs mogu konkurisati oni koji nemaju kriminalnu prošlost. 
U planu se navodi da će MUP Kosova nakon te procedure imenovati regionalnog komandanta policije sa sjever Kosova. 
Plan predviđa i obustavu rada "paralenih tužilaštva i sudova". 
"Predmeti koji su rađeni preko paralenih sudova i tužilaštva biće predati preko Eulexa", piše u planu.
Dodaje se da će Kosovski sudski savjet i Tužilački savjet otvoriti konkurs za slobodna radna mjesta sudija, tužilaca i administrativnog osoblja prema zakonima i procedurama predviđenim na Kosovu. 
Poslije toga će Apelacioni sud u Prištini odrediti panel koji će suditi prema prirodi slučajeva u okviru Osnovnog suda u Mitrovici. 
Lokalni izbori u opštinama na sjeveru će se održati istovremeno sa lokalnim izborima na cijeloj teritoriji Kosova, prema kosovskim zakonima i uz podršku OEBS-a, piše u tački 12. 
Plan predviđa i uklanjanje barikada na putevima. Takođe, prema planu, biće osnovana nadzorna grupa za implementaciju sporazuma koji će činiti premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaçi i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton. 
Formiraće se stručne radne grupe za ostvarivanje svakog pitanja sporazuma, posebno za policiju, pravosuđe, asocijaciju to jest zajednicu i lokalne izbore, precizira se u jednoj od tačaka plana, dok je drugom predviđeno da se slijedeći sastanak održi na nivou premijera, kako bi se odredili vremenski rokovi i potpisao plan za implementaciju sporazuma.