Predsjednica Jahjaga potpisala zakon

Od danas, svi prodavači duvana ne bi smjeli izlagati nijednu paklicu cigareta na prodadjnim mjestima niti na ulici. Ovo je došlo nakon stupanja na snagu Zakona o duvanu kojeg je danas potpisala predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga.

U izjavi za portal "Express" iz Ureda Jahjage su saopštili da su nakon konsultacija odlučili da Zakon o duvanu bude potpisan, jer je to u interesu javnog zdravlja građana.

"Predsjednica je potpisala Zakon o cigaretama. Ona je uzela u obzir odluku Skupštine Kosova, ali je sagledala i zahtjeve  interesnih grupa i na osnovu cjelokupne analize odlučila je potpisati zakon. Interes javnog zdravstva je procjenjen interesom od velike važnosti i zakon uopšte ne krđi ustavna prava i legitimne interese Republike Kosova", stoji u odgovoru iz Ureda Predsjednice.

Zakon je prije nedjelju dana usvojen u Skupštini Kosova, a odmah su reagovale kompanije koje se bave prodajom duvana na veliko i malo. Oni su zatražili da član 9, tačka 2, Zakona o duvanu se promjeni pošto ona predstavlja velike probleme prodavcima cigareta. U zakonu se određuje da cigarete ne smiju biti izložene na istaknutim mjestima ili u trgovinama.

"Ne dozvoljava se izlaganje duvanskih proizvoda ili da oni budu vidljivi na nijednom prodajnom mjestu, samo mogu biti vidljivi u momentu transakcije prodaje i ne smiju biti izložene u komercijalne svrhe na nijednom drugom mjestu", stoji u članu 9, tačka 2 Zakona o duvanu.

Inače, Zakon o duvanu je otišao kod predsjednice prošlog petka, a u međuvremenu je predsjednica imala niz sastanaka s interesnim skupinama koje su zahtijevale vraćanje zakona u Skupštinu. Prema privrednoj komori Kosova zabrana izlaganja duvanskih proizvoda na prodajnim mjestima će kosovske biznise koštati blizu 2.5 miliona eura samo radi rješenja prodajnih mjesta.