Mogući datumi su 22. ili 29. septembar

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga ima pred sobom za odabir dva datuma za lokalne izbore, 22. i 29. septembar. Odluka o tome očekuje se da će donijeti polovinom maja. Političke stranke su se već dogovorile o održavanju izbora u ranu jesen ove godine.

Samo je još pet mjeseci ostalo aktuelnim predsjednicima opština do okončanja njihovog četverogodišnjeg mandata, kojeg su osvojili na lokalnim izborima u jesen 2009. godine.

Četiri godine kasnije, odnosno krajem septembra ove godine, očekuje se da će biti organizirani lokalni izbori, pošto je ovaj zahtjev većina političkih partija predalo predsjednici Kosova, Atifete Jahjaga.

Šefica države ima pred sobom za odabir dva datuma za lokalne izbore, 22. i 29. septembar, kao dane na kojima će se glasati za predsjednike opština i predstavnike opštinskih skupština.

Međutim, predsjednica će odlučiti o datumu lokalnih izbora, najkasnije do sredine maja, u vrijeme kada će već biti okončanje konsultacije sa političkim partijama.

Glasnogovornik predsjednice, Arbër Vllahiu je izjavio da će šefica države odlučiti o datumu izbora na temelju prijedloga političkih stranaka.

"Negdje polovinom sljedećeg mjeseca moguće je da Predsjednica donese odluku, na temelju zakonskih rokova o raspisivanju lokalnih izbora, u skladu sa pozicijama partija i političkih subjekata", rekao je Vllahiu za list "Express".

"Završne konzultacije predsjednice s parlamentarnim strankama i drugim političkim subjektima biće u roku prvih sedmica maja", dodao je on.

No, kada će se lokalni izbori tačno održati?

Glasnogovornik predsjednice nije dao konačan odgovor ali je rekao da su partije zatražile da se datum izbora odredi u ranu jesen ove godine.

"Predstavnici parlamentarnih političkih stranaka i drugih političkih subjekata iznijeli su stav da se lokalni izbori  održe u ranu jesen ove godine, procjenjujući tehničke aspekte i uslove održavanja izbora. Vi znate da je razdoblje održavanja izbora, prema zakonskom roku od 15. septembra do 15. decembra", kazao je Vllahiu.

U međuvremenu, dužnosnici PDK-a nakon prvog sastanka s predsjednicom su zatražili da se izbori održe u novembru, dok su LDK, AAK i Samoopredjeljenje zatražili da se glasanje za predsjednike opština održi najkasnije do kraja septembra.

Trenutno, PDK je na vlasti u 15 opština, uključujući Prizren, Mitrovicu, Gnjilane, a LDK u sedam opština, među kojima je i Priština. AAK Ramusha Haradinaja je pobijedila u šest gradova, među kojima su Peć i Đakovica.