U šest gradova: "Stop krađi - za razvoj države"

Danas su u svim gradovima Kosova održani protesti Organizorane grupe građana protiv neregularnosti i prijevara koje su se dogodile sa fakturama KEK-a. Protestanti su pod sloganom "Stop krađi - za razvoj države" traži institucionalnu odgovornost za krađe u zemlji. Vlada je imala jedan veliki uspjeh kada je cijene iz Švicarske dovela na Kosovu.

U Prištini, za razliku od prethodnih protesta bilo je manjeg broja okupljenih. Protest je počeo od KEK-a i nastavio je prema trgu, kako bi se protestanti zaustavili ispred Vlade.

Okupljenima se kako prenosi portal "Indeksonline" obratio Sebë Bytyqi iz Instituta IPOI . On je kazao da ova Vlada krade iz džepova građana i rekao da mu se ugasila želja da više živi na Kosovu. Zatražio je odgovornost od institucija za krađu koju čine državi.

"Poslije rata smo imali nadu da se ova država veoma mnogo razviti, ali ovi na vlasti opterećuju ovu zemlju, opteretili su naše džepove dovevši cijene električne energije iz Švicarske na Kosovu. Ovo je neprihvatljivo", rekao je Bytyqi pred okupljenima.

Protesti su mirno završeni, a organizatori su najavili i druge proteste do ispunjavanjasvih njihvoih zahtjeva. Protesti sa istim ciljem organizovani su i u ostalih 5 gradova: PRIZREN: Šadrvan, PEĆ: CEntar grada, UROŠEVA: Gradski trg, ĐAKOVICA: Marš Gradski park - Skupština opštine, MITROVICA: Trg Mehë Uka, ispred robne kuće.