Iako još ne priznaju nezavisnost

Španija neće priznati nezavisno Kosovo ali neće ni blokirati Kosovo za sklapanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, rekao u Briselu kosovskim zvaničnicima komesar za proširenje EU Štefan File.

Španija Evropskoj komisiji garantuje da neće spriječiti sklapanje sporazuma Evropske unije o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom, iako je njen premijer Mariano Rajoy ponovio da Španija neće priznati nezavisnost Kosova.

Šef španske diplomatije Jose Manuel Margallo je saopštio da Vlada u Madridu ni u čemu neće promjeniti svoj stav da ne prizna nezavisnost Kosova i posle sporazuma o Kosovu Beograda i Prištine.

Španski izvori u Briselu su preneli da Madrid tek treba da se jasnije opredjeli o mogućnosti da se u budućnosti ustanovi prvi ugovorni odnos EU s Kosovom, iako sporazum Beograd-Priština ni na koji način ne znači posredno ili neposredno priznavanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije.

Komesar File je, na konferenciji za štampu poslije susreta sa zvaničnicima vlade Kosova u Briselu, želeo da objasni da će "Španija biti ta koja će odlučiti, ali smo mi obezbjedili jemstvo Španije, uz saglasnost ostalih članica EU, da će se naći prihvatljivo rješenje za Kosovo snažno bude usmjereno u politiku proširivanja" EU.

Evropski komesar za proširenje je napomenuo i da ono što su u decembru zaključili lideri EU i rasprava na sastanku šefova diplomatija Unije u ponjedeljak u Luksemburgu, njemu "uliva pozitivnu nadu da će se zemlje članice s tim saglasiti".

I, kako je dodao, prijedlog Evropske komisije za pregovore o pridruživanju s Kosovom je došao poslije temeljitih konsultacija sa svim vladama zemalja Unije, posebno imajući u vidu zabrinutost koju su ispoljile neke članice EU, tako da je zauzet zajednički stav uz saglasnost svih njih da se Kosovo uključi u proces proširivanja.

File je to rekao poslije susreta sa zamjenicom premijera Mimozom Kusari-Lilom i ministarkom za evropske integracije Vlorom Çitaku.

Çitaku je podvukla da "pokretanje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju ne znači priznavanje Kosova, što je jasno predočeno kad je prošle godine pravna služba Evropske komisije dala svoje mišljenje".

A, kako je ona to protumačila, "Španija nema razloga da ne prizna Kosovo, a ni da Kosovo blokira u budućnosti".

Ministarka Çitaku je dodala da je u ponedeljak u Luksemburgu razgovarala s ministrima nekih od članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, i da je "ohrabrena raspoloženjem i raspravom na zasjedanju Savjeta ministara EU".

Ona je rekla i da vlasti u Prištini smatraju da sporazum s Beogradom "može Evropskoj uniji dati novi zamah, nove instrumente, na temelju kojih Unija može izgraditi zbijeniji i dosledniji stav prema Kosovu".

File je takođe istakao da će sporazum Beograd-Priština biti od presudne važnosti za napredak Kosova i Srbije ka EU, predočivši ida je važno je da se sporazum sprovede u djelo i dodao da će Evropska komisija pomoći u svemu što može da se to postigne.

File je istakao da vjeruje da će Savjet ministara dati zeleno svijetlo za pregovore s Prištinom.

Vlora Çitaku je podvukla da će vlasti na Kosovu odsad uložiti svu energiju u proces evropskih integracija.