Inicijativa mladih za ljudska prava – Kosovo

Inicijativa mladih za ljudska prava - Kosovo poziva na simbolično učešće u akciji tokom Nacionalnog dana nestalih osoba, koja će biti održana u večernjim satima 26. aprila, s početkom u 21:00 sati, na trgu Zahir Pajaziti u Prištini.

Od završetka rata na Kosovu, dakle već 14 godina, nije osvijetljena sudbina 1.750 osoba koji se vode kao nestali. Porodice žrtava i nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava i dalje su suočeni sa nepoštivanjem prava na istinu i pravdu o nestalima.
Kroz ovu akciju, Inicijativa mladih za ljudska prava – Kosovo, želi da makar na  simboličan način skrene pažnju na pitanje nestalih osoba i zatražiti od svih relevantnih institucija da se snažnije založe u rješavanju ovog problema.
"Duboko smo uvjereni da je negiranje istine a dalje nekažnjivo, a teško je graditi budućnost sa ovakvim teretom. Stoga, pozivamo zainteresirane da se pridružite ovoj akciji, koja će se ostvariti postavljanjem upaljenih svijeća i postavljanjem panoa sa imenima nestalih osoba", naglašava se u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava – Kosovo (Rinjve për të Drejtat e Njeriut – Kosovë) . Akcija će biti popraćena i nastupom violiniste Visara Kuqija.