Kosovo i Srbija trebaju ostvariti korist od preporuka EU

Kretanje naprijed na putu ka evropskim integracijama bit će od koristi za obje zemlje, kažu analiičari.

S preporukama Evropske komisije za Kosovo i Srbiju, obje zemlje imaju šansu da unaprijede svoju ekonomiju, kao i da osiguraju sebi mjesto u evropskoj budućnosti, kažu analitičari.
Evropska komisija zatražila je u ponedjeljak (22. aprila) od članica EU da s Prištinom pokrenu pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, a da s Beogradom otpočnu pregovore o pristupanju.
"Naše su preporuke danas zato jasne: i Srbija i Kosovo zaslužuju odlučan pomak u okviru svojih evropskih perspektiva," izjavio je evropski komesar za proširenje Stefan Fule.
Komisija je saopštila da je Srbija ispunila ključni prioritet preduzimanjem koraka ka "vidnom i održivom unaprjeđenju odnosa s Kosovom" i preporučila da se trebaju otvoriti pregovori za pristupanje Srbije Uniji.
Konačnu odluku donijet će Vijeće ministara EU u junu. Kako bi dobila službeni datum, međutim, Srbija se mora i dokazati u provedbi tog sporazuma.
Ako Srbija dobije datum za početak pregovora, zemlja će biti atraktivnija za strane investitore, izjavio je za SETimes Ivan Knežević, visoki zvaničnik Evropskog pokreta u Srbiji.
"Pokretanje tih pregovora dokazalo bi izvjesnost članstva Srbije u Evropskoj uniji," izjavio je Knežević za SETimes.
Međutim, sam datum, bez reformi, nije dovoljan da bi se investitori odlučili na dolazak u Srbiju.
"Bez obzira na to da li će dobiti datum ili ne, [Srbija] bi trebala nastaviti da se bori protiv korupcije, vrši reformu pravosuđa i provodi strukturalne reforme. To je preduslov za unaprjeđivanje sredine za investicije, otvaranje novih radnih mjesta i poboljšavanje ekonomske situacije," izjavio je Knežević.
Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Predrag Simić saglasan je s tim.
"Srbiji je sad dato mnogo više prostora nego ranije. Tek nakon narednih koraka vidjet ćemo da li se to isplatilo," izjavio je Simić za SETimes.
Na Kosovu, sporazum o stabilizaciji i pridruživanju omogućit će zemlji da izvozi svoje proizvode na tržište EU bez tarifa, te da dobije veću finansijsku i tehničku podršku od Unije.
Sudbina ekonomije Kosova usko je vezana za EU: Unija je glavni trgovinski partner Kosova, dovodi strana ulaganja u zemlju; a postoji i snažna kosovska dijaspora u EU, koja u zemlju donosi oko 600 miliona eura godišnje, izjavio je za SETimes Ibrahim Rexhepi, izvršni direktor kosovskog Centra za strateška i društvena istraživanja iz Prištine.
"Kosovo se može približiti standardima EU u svim oblastima, i to će se odraziti u izgradnji stabilnih ekonomskih odnosa s drugim zemljama. To će također uticati i na dobrobit građana Kosova," kaže Rexhepi.
Analitičari kažu da taj potez predstavlja i šansu da zemlja sebi otvori put ka evropskoj budućnosti.
Pet država-članica EU - Španija, Grčka, Kipar, Rumunija i Slovačka - ne priznaju nezavisnost Kosova. Međutim, s ovim sporazumom, te zemlje mogle bi promijeniti mišljenje.
"Kosovo će imati ugovorni odnos s EU ako potpiše sporazum", izjavio je za SETimes Seb Bytyci, još jedan kosovski analitičar i izvršni direktor Instituta za balkansku politiku.
Međutim, drugi nisu saglasni s tim. "U principu, to će biti dobar znak, jer će ostale članice EU koje nisu priznale Kosovo omekšati svoj stav i svoje izjave u javnosti, ali mislim da to neće donijeti njihovo priznanje," izjavio je za SETimes Taulant Hodaj, vanredni član Evropskog foruma Alpbach.
Neki još uvijek imaju strahovanja.
"Ja se bojim da će, nakon svih ustupaka koje smo dali, uslijediti neki novi uslovi, prepreke i problemi. Ja sam za evropski put Srbije, ali nisam uvjeren da su nam sva vrata širom otvorena i da smo potpuno dobrodošli," kaže Dragoljub Stevanović, pravnik iz Beograda.
"Dobro je imati pozitivne, konkretne novosti iz Brisela, za nas i za Srbiju. Nadajmo se da su ti razgovori konačno gotovi, uz historijski sporazum kako oni kažu, međutim, mi smo, čula sam, dobili samo neku vrstu trgovinskog sporazuma, a Srbija je dobila više ... oni se sad mogu približavati EU," izjavila je za SETimes Vjollca Qerimi, medicinska sestra iz Prištine.
Izvor: SETimes