Mora biti završen za dva dana

Zamjenik premijera Kuçi predvodi delegaciju Kosova, koja će sutra u Bruxellesu, predstaviti plan za implementaciju sporazuma sa Srbijom.

Delegacija Kosova sutra putuje u Bruxelles kako bi predstavila plan za implementaciju Sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, izjavio je danas na sjednici Vlade, premijer Hashim Thaçi, prenosi agencija Anadolija.
Kosovsku delegaciju će predvoditi zamjenik premijera Hajredin Kuçi. Plan o implementaciji mora biti u potpunosti pripremljen do 26. aprila, kako je predviđeno postignutim Sporazumom, 19. aprila u Bruxellesu.
Kosovski premijer je rekao da se sve institucije Kosova moraju angažovati na implementaciji Sporazuma uz garancije i punu podršku EU i SAD-a, kao i međunarodnih organizacija na Kosovu: EULEX-a, NATO-a i OEBS-a.
Premijer Thaçi je istakao da će kosovska delegacija sutra u Bruxellesu, visokoj predstavnci za EU Catherine Ashton, koja je posredovala u dijalogu između Kosova i Srbije, predstaviti plan za primjenu Sporazuma.
"Plan je konkretan sa zakonskim aktima, vremenskim rokovima i akterima implementacije. Očekujemo da plan za implementaciju bude usaglašen do 26. aprila, kako je i predviđeno Sporazumom o normalizaciji odnosa i kako bi odmah počeli s primjenom. Naglasili smo još jednom da je implamentacija izazov i da sudbina sporazuma zavisi od njegove implemenatcije", istakao je premijer.
Plan za implementaciju Sporazuma mora biti završen u naredna dva dana i potom će se ratifikovati u Parlamentu sljedeće nedjelje.
Premijer je ocijenio i da su pozivi lidera iz Srbije da se sporazum primjeni, ohrabrujući.