Misija i planovi

Da bi prerasle u kosovsku vojsku potrebno je da NATO odluči da su ove snage postigle punu operativnu sposobnost.

Jedan od uslova koji je postavila delegacija Srbije tokom briselskih pregovora između Prištine i Beograda je garancija da se Kosovske sigurnosne snage neće raspoređivati na sjeveru Kosova, bez odobrenja NATO-a i lokalnih vlasti sa sjevera.
No, koja je misija ovih snaga i kakvi su budući planovi, izvještava novinar Al Jazeere Avni Ahmetaj.
Izgledaju kao vojska, imaju unutrašnju organizaciju kao vojska, rade na temeljima vojnih pravilnika, ali Kosovske sigurnosne snage nisu vojska Kosova.
Nedostaje im odbrambena uloga. Među 2.500 pripadnika ovih snaga je i Bukurije Shkodra. Kaže da je obuka naporna, ali da je ponosna  što  nosi uniformu.
Shkodra je kazala: "Odlučila sam da se pridružim kosovskim sigurnosnim snagama jer hoću da služim mojoj zemlji. Meni se sviđa život u uniformi i sve sto učim ovdje provodit ću i na terenu pomažući ljudima u nevolji. Kada nosim ovu uniformu cijeli grad me poštuje i voli".
Mandat snaga sigurnosti je ograničen Ahtisaarijevim prijedlogom koji je sastavni dio ustava Kosova.

Proces analize

"Ali Ahtisaari  je u svom prijedlogu isto kazao da ova ograničenja mogu da se razmotre nakon pet godina od stupanja na snagu zakona o Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS). Pet godina se navršava u junu ove godine i mi smo već u procesu analize, studija koji su sve kapaciteti potrebni Kosovu da postane normalna država koja se može brinuti o svoj sigurnosti", rekao je ministar Agim Ceku.  
Da bi Kosovske sigurnosne snage prerasle u kosovsku vojsku potrebno je da NATO donese odluku da su ove snage postigle punu operativnu sposobnost. Zapovjednik ovih snaga kaže da je to već postignuto, te da se sada vide i konkretni  rezultati u procesu deminiranja.      
General pukovnik Kadri Kastrati smatra: "Definitivno su Kosovske sigurnosne snage operativne za sve misije za koje smo mi nadležni. Postigli smo pune operativne sposobnosti, a jedan od dokaza su operacije deminiranja u kojima smo zadnjih četiri godine očistili 700.000 kvadratnih metra,  pronašli smo 2.300 neeksplodiranih eksplozivnih  naprava, a nijedan pripadnik naših snaga nije povrijeđen".     
Obuka koju provode vojnici NATO-a se nastavlja. Osim Albanaca ovim snagama se pridružilo i oko 200 pripadnika ostalih zajednica.
Izvor: Al Jazeera