Sporazum o razvojnoj saradnji

Vlada Luksemburga obećala 24 miliona eura za razvoj Kosova u naredne četiri godine.

Ministarka evropskih integracija, Vlora Çitaku, koja boravi u zvaničnoj posjeti Luksemburgu, sastala se s ministarkom za razvojnu saradnju, Marie-Josee Jacobs.
Ministarke Çitaku i Jacobs potpisale su Sporazum o razvojnoj saradnji i Memorandum o razumjevanju, čime je Vlada Luksemburga obećala 24 miliona eura za razvoj Kosova u naredne četiri godine.
Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, tom prilikom su identifikovani i prioriteti za razvojnu pomoć: zdravstvo, profesionalno obrazovanje i vode.
Ministarka Çitaku je prilikom potpisivanja sporazuma izjavila da je riječ o prvom razvojnom sporazumu i da može poslužiti kao model za druge donatore i razvojne agencije.
Ministarka Jacobs je pozdravila dobijanje preporuke od Evropske komisije za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom. "Vlada Luksemburga je uvijek podržavala evropsku perspektivu Kosova i u tom pravcu u potpunosti podržavamo preporuke EK o početku pregovora o SSP-u", kazala je Jacobs. Ona je dodala da sporazum s Kosovom o razvojnoj saradnji dolazi u vreme kada Luksemburg podiže svoju Kancelarju u Prištini na nivo Ambasade, navodi se u saopštenju.
Izvor: Agencija Anadolija