Pretenduje na mjesto prvog čovjeka države

Premijer Hashim Thaçi pretenduje na mjesto prvog čovjeka države. To dokazuje i činjenica da PDK traži da se izbor predsjednika obavlja preko Skupštine Kosova, a ne putem neposrednih izbora.

Jedan od visokih funkcionera Demokratske stranke Kosova (PDK) rekao je za list "Zëri" pod uslovom da ostane anoniman, da je Thaçi pribojava neposrednih izbora, jer zna da se njegov autoritet ne proteže na cijeloj teritoriji Kosova, te vjeruje da bi sporazumom sa nekom od manjih stranaka mogao postati predsjednik.

"Ukoliko se odluči da naredni predsjednik bude biran glasovima građana, onda premijer vjerovatno neće biti u utrci, već će se kandidovati neko od članova PDK. On ne želi da se nakon dva mandata kao premijer 'opeče' na predsjedničkim izborima", rekao je izvor lista.

U stvari, i sam Thaçi je nedavno najavio da više ne želi biti premijer države. Tokom intervjua koji je imao u medijima izjavio je da je dovoljno što je bio dva puta premijer. On je rekao da su tri mandata mnogo, a jedan je malo.

Kada je započela izborna reforma u zemlji, lideri političkih partija su izjavili da je glavni cilj ove reforme stvoriti pravni temelj kakao bi se izbjegle situacije poput one sa bivšim predsjednikom Behgjetom Pacollijem, kada je njegov izbor u Skupštini Kosova poslije toga ocjenjen neustavnim i on je odstranjen iz Predsjedništva.

No, promjena stava PDK-a, koja je na početku bila za promjenu izbora predsjednika iznenadila je čak i sam članove ove stranke.

Jedan od poslanika Demokratske partije Kosova, Behar Selimi, koji je bio dio Komisije za izborne reforme, rekao je da stavovi izraženi od njegovih kolega nisu konalni stavovi i ne odražavaju stav organa partije.