O sporazumu u Parlamentu Kosova

Premijer Hashim Thaçi izvjestio je u parlamentu Kosova o briselskom sporazumu s Beogradom. Rekao je da to možda nije idealno rješenje, ali u ovom trenutku je - najbolje moguće. Sporazum kaže, jamči suverenitet na cijelom teritoriju Kosova - biće jedinstvena carina i granična policija. Pozvao je Srbe sa sjevera da se ne boje ovog dogovora, jer je to i u njihovu interesu. Srbi sa sjevera, kako je rekao, imaće prava u okviru kosovskog Ustava.

"Proces normalizacije završiće formalnim priznanjem Kosova od Srbije", tvrdi Thaçi, a sporazum je nazvao samo prvim korakom.
Pozvao je Vladu i Parlament da ovom dogovoru s Beogradom daju potporu.
"Naš Ustav će se poštovati na cijeloj teritoriji naše države. Pet godina nakon proglašenja nezavisnosti, uklonili smo uticaj Republike Srbije na sjeveru Kosova. Srbija je potpisala dogovor i uz pomoć naših partnera, Evropske unije i SAD-a, zadržali smo karakter unitarne države sa jedinstvenom carinom, graničnom policijom i snagama sigurnosti. Na ovaj način osigurali smo nadležnost i upravljanje našom državom na cijeloj njenoj teritoriji", rekao je Thaçi.
Premijer je pročitao i komentarisao svaku od 15 tačaka sporazuma, tvrdeći da "nijedna od tačaka ne dovodi u pitanje teritorijalnu cjelovitost zemlje".
Predstavnici poslaničkih grupa Demokratske partije i Demokratskog saveza Kosova su dali podršku sporazumu, dok je lider Samoopredjeljenja Albin Kurti izrazio duboko neslaganje sa tekstom sporazuma, ističući da je ovo najgora stvar koja se mogla dogoditi. 
Osim pokreta Samoopredjeljenje, sve ostale političke partije i poslaničke grupacije su podržale sporazum.