Poziv Srbima na sjeveru

Premijer Kosova Hashim Thaçi pozvao Srbe na sjeveru da se ne plaše kosovskih institucija i da prihvate briselski sporazum, jer iznad svega štiti njihove interese.

"Sporazum je dobar i za vas. Pozivam vas da ne budete žrtva onih koji su sjever držali kao taoca 14 godina, koji su vas i vaše živote držali kao taoce i to ne u cilju progresa, već zbog političke, materijalne i lične koristi," kazao je Thaçi.
On je, na konferenciji za štampu održanoj po povratku iz Brisela, poručio Srbima na severu Kosova da "su stvoreni uslovi za novi život i novu epohu", i da je "parafirani sporazum u interesu Kosova, u interesu Srbije, ali iznad svega u interesu Srba na sjeveru Kosova," 
"Pozivam vas da se ne plašite sporazuma, da se ne plašite institucija Kosova. Sa proširenjem vladavine zakona nastaće veće mogućnosti za investicije, razvoj, zapošljavanje kao i uspostavljanje demokratskog i multietničkog ambijenta", kazao je kosovski premijer. 
Thaçi je zatražio od predsednika Skupštine Jakupa Krasniqija da za sutra u 20 sati zakaže vanrednu sednicu parlamenta na kojoj će izvestiti poslanike o dogovoru o pijredlogu sporazuma sa Beogradom. 
Kako je saopšteno iz kabineta premijera, tokom vanredne sjednice Thaçi će izvestiti Skupštinu o prijedlogu sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine koji su dvije strane parafirale u petak u Briselu. 
Taj dokument je u fazi davanja saglasnosti za formalno potpisivanje, a prethodnu saglasnost treba dati najkasnije u ponedeljak 22. aprila, ističe se u saopštenju. 
Thaçi je pozvao parlament da "donese pravu odluku" i podrži napor ka normalizaciji odnosa sa Beogradom, prenio je AP.