Sudovi trebaju pooštriti politiku kažnjavanja

Krivična djela povezana s ilegalnim posjedovanjem oružja su postala izraženija u Republici Kosovo. Više od 1500 oružja svih kategorija zaplijenjeno je od strane Policije Kosova samo tokom 2012. godine. Zaplijena oružja od strane policije vrši se i tokom akcija u borbi protiv raznih ilegalnih pojava.

Nelegalno posjedovanje i slučajevi krivičnih djela uzrokovani ovim oružjem ostaju glavna briga, iako snage reda kažu da imaju prioriteta u borbi protiv ove pojave.

Službenik za informisanje u Policiji Kosova, Brahim Sadriu je za Radio Kosova rekao da zaplijena nelegalnog oružja od strane policije je rezultat kontrolnih tački i patrola koje policija ima u toku 24 sata, ali i zbog policijskih operacija vezanih za druga krivična djela. U međuvremenu, u toku ove godine policija je uhapsila i osobe koje su direktno bile uključene u krijumčarenje oružja.

"Također imamo veliki broj zapljena oružja kada imamo policijske akcija za ostala krivična djela, za vrijeme zapljene droga, trgovine ljudima i drugih krivičnih djela. Također tokom prošle godine, a i tokom ove godine smo imali hapšenja grupa, osoba koje su bile direktno uključene u krijumčarenje oružja", rekao je Sadriu.

Glavni tužilac Apelacionog tužilaštva Aleksandër Lumezi je pre neki dan rekao da su tužioci pokazali veliku angažovanost u istrazi i procesuiranju slučajeva povezanih s oružjem.

"U odnosu na druge predmete koji pristižu u tužilaštvo, Okružno tužilaštvo je u 2012. godini uspjelo da završi 957 krivičnih prijava zbog ilegalnog posjedovanja vatrenog oružja", rekao je on za Radio Kosovo.

Prema istraživanju kojeg je sproveo Kosovski institut za pravosuđe kazne za posjedovanje oružja se ne tretiraju isto u svim sudovima u zemlji.

Tokom 2012, sudije su izrekle blaže kazne za veliki broj slučajeva. Samo u 4 posto slučajeva je izrečena kazna zatvora a najveći dio, preko 80 posto kazni su u novcu a iznose od 400-1000 eura.

A čak preko 10 posto slučajeva rješeno je uslovnom kaznom. Jedna od preporuka istraživanja je da sudovi trebaju pooštriti politiku kažnjavanja u slučaju nezakonitog posjedovanja vatrenog oružja, kako bi se postigla svrha kažnjavanja.

RTK