Sporazum - udarna je vijest domaćih medija

Dogovor o prijedlogu sporazuma Prištine i Beograda udarna je vijest domaćih medija, koji ocjenjuju da je postignuta "historijska normalizacija u 15 tačaka", ali i prenose stavove opozicije i analitičara nezadovoljnih dogovorenim.

Kosovski listovi u prvi plan ističu da je Priština uspjela da obezbjedi da policija i sudstvo na sjeveru budu dio institucija Kosova, a da je Beograd uspio da iz prethodne formulacije izbaci dio o neblokiranju učlanjenja Kosova u međunarodnim organizacijama.

Pod naslovom "Historijska normalizacija u 15 tačaka", Koha ditore piše da su međunarodni zvaničnici i lideri iz cijelog svijeta pozdravili postizanje dogovora dajući mu epitet historijskog, kao i da svaka strana ima svoju interpretaciju prijedloga sporazuma.

Dnevnik Zëri piše da su Beograd i Priština "postigli sporazum" koji premijer Kosova Hashim Thaçi ocjenjuje "historijskim za zemlju" i naziva "priznanjem nezavisnosti Kosova", dok je premijer Srbije Ivica Dačić prijedlog označio "dobrom ponudom".

Opozicija i analitičari sporazum vide štetnim za Kosovo, navodi Zëri.

Dnevnik Epoka e re na prvoj strani piše da je "Srbija potpisala gubitak Kosova". Složili su se o sjeveru i EU, piše dnevnik Tribuna ističući da su opštine na sjeveru uspjele da pored onoga što je predviđeno u planu Martiya Ahtisaarija imaju i regionalnog komandanta policije i jedan ogranak Apelacionog suda.