Političke tenzije na sjeveru

Na Kosovu zvaničnici i pozdravljaju ali i kritikuju postignuti sporazum Prištine i Beograda u Briselu. Dok jedni navode da njime konačno uspostavlja vladavina zakona na sjeveru, drugi smatraju da sporazum betonira etničku podjelu na Kosovu. Srbi sa sjevera poručuju da neće dozvoliti primjenu sporazuma.

Predsjednica Republike Kosova, Atifete Jahjaga, pozdravila je postignut sporazum između premijera Kosova i Srbije u Briselu, u sklopu procesa dijaloga o normalizaciji odnosa dveju susjednih država. Ona ocjenenjuje da sporazum pomaže uspostavljanju saradnje i da relaksira odnose dvije zemlje.
"Dijalog nema alternativu i jedini je način za pronalazak rješenja koja pomažu olakšavanje života građana sa obje strane granice", navodi se u saopštenju predsjedništva.
Kosovska opozicija podjeljena je po pitanju dešavanja u Briselu.
Za Alijansu za budućnost Kosova dogovor u Briselu otvara mogućnost za uspostavljanje reda i zakona na sjeveru. Ardian Gjini, poslanik u Skupštini iz redova ove partije navodi da će normalizacija odnosa Kosova i Srbije doprinjeti miru i stvaranju stabilnih odnosa.
"Ukoliko se sporazum sprovede biće mogućnosti za ekonomski razvoj i slično. Politička snaga na Kosovu mora biti posvećena implementaciji, očuvanju jedinstva i da prate implementaciju druge strane. Tražimo i od EU i SAD da budu uključene u to”, kazao je on.
Iz pokreta Samoopredjeljenje, koji se inače od samog početka pregovora protivio dijalogu, ističući da se njime priprema automija za sjever, kažu da je događaj u Briselu jako štetan za Kosovo. Shpend Ahmeti iz ovog pokreta navodi da se ovim sporazumom betonira etnička podjela Kosova.
"Veoma smo zabrinuti oko ovog što je postignuto, ali, moram da kažem da tekst sporazuma nismo vidjeli ali i sam ovaj proces je bio netransparentan, poslanici i građani nikada nisu vidjeli ni slovo onog oko čega je pregovarano. Mogu reći da smo zabrinuti za funkcionalnost države Kosova u budućnosti i da se sada još više betoniera ethička podjela Republike Kosova”, kazao je Ahmeti.

Potreban oprez obje vlade

A Srbi na sjeveru Kosova u petak, prije postizanja sporazuma, održali su sastanak na kome je rečeno da oni neće učestvovati u sprovođenju rješenja iz Brisela. U prvim reakcijama nakon postizanja sporazuma, ponavljaju isto. 
Milan Ivanović, jedan od lidera na sjeveru, kazao je da Srbi neće prihvatiti Ustav i zakone Kosova.
"Mi nismo učestvovali u nikakvim pregovorima u Briselu. Naših predstavnika tamo nema. Veoma brzo ćemo održati sastanke i dogovoriti se o tome šta ćemo dalje raditi. Očekujem da će iskazano jedinstvo Srba na sjeveru Kosova ostati u punoj mjeri i da ćemo se svim legitimnim sredstvima suprostaviti bilo kakvom nametanju kosovskih institucija koje ugrožavaju opstanak ovdje čija bi implementacija značila naš egzodus, odnosno etničko čišćenje Srba sa ovih prostora", kazao je Ivanović.
Analitičar Međunarodne krize grupe Naim Rashiti kaže da je sporazum početak normalizacije odnosa Kosova i Srbije, ali napominje da obje vlade moraju biti oprezne u ponašanju kada su u pitanju građani na sjeveru Kosova.
"Emocije su tamo veoma jake, nervoza još veća. Moguće su jednostrane reakcije Srba sa sjevera protiv Beograda, ali i protiv Prištine i operativnih planova u sklopu implementacije sporazuma i koordinacije dveju vlada”, kazao je Rashiti.
On je dodao da je ratifikacija sporazuma u obje Skupštine veoma važna, jer samo na taj način će sporazum biti obavezujući.
Nenad Maksimović, iz Centra za mir i toleranciju iz Gračanice kod Prištine, navodi da svaki sporazum koji nema podršku same zajednice je nametnut, a takva rješenja dugoročno ne doprinose boljitku odnosa naroda.
"Smatram da će postizanje ovakvog sporazuma prvenstveno donijeti političke tenzije na sjeveru Kosova. Svako postizanje sporazuma ima određenih prednosti, s time što će vrijeme pokazati koliko će ovakav sporazum donijeti dobra, a ostaje otvoreno pitanje zabrinutosti, bojazni samog stanovništva na sjeveru oko implementacije sporazuma. Srbi južno od Ibra neće dobiti ništa, niti će izgubiti nešto preterano postizanjem ovog dogovora", kazao je on.

Izvor: Radio Slobodna Evropa