Srbi i Albanci su takav dogovor odavno "potpisali"

Razgovori kosovskih i srbijanskih vlasti o postizanju dogovora za stvaranje dobrosusjedskih odnosa između dviju zemalja su događaji koji nisu na dnevnom redu interesa švercera. Pogotovo zbog toga što su šverceri stoke iz obe zemlje davno "potpisali" takav sporazum.

Ovaj sporazum oni i dalje sprovode do tančina na graničnoj liniji od sela Cerkulez kod Istoka pa sve do sela Dret kod Zubinog Potoka, mjestu na kome se izvodi većina dijela krijumčarenja. Srbi dovode krave do granice a odatle ih preuzimaju njihove strukovne "kolege", Albanci sa Kosova, koji ukoliko ne budu uhvaćeni od policije, stoku prodaju mesarama (kasapnicama) u Peći i drugim mjestima u oblasti Dukagjin.

Zapovjednik pogranične policija "Sektor 1" regiona Zapad, Gjyljeta Kasapi, koja bi zbog prezimena bila privlačna švercerima stoke, za list "Tribunu" priznaje da ima dosta krijumčarenja stokom na terenu kojeg njena jedinica pokriva, prenosi list "Koha Ditore". Ona je svjesna da stoku, odjednom i ponekad po deset grla, dovode dvije do tri osobe, koje, prema njenim riječima sa ove strane granice dočekuju uglavnom stanovnici albanske nacionalnosti koji žive u ovim pograničnim područjima.

Policija ima saznanja o načinu i procesu krijumčarenja, ali rijetko uspijevaju uhvatiti počinitelje na djelu.

"Obično se šverc odvija oko 19.00 sati kada se događa smjena patrole pogranične policije", kaže poručnica Kasapi, za kratko vrijeme kada dio teritorije ostaje bez nadzora uniformisanih lica, a sve zbog udaljenosti planinske kućice u kojoj su smješteni. Ukoliko pogranična policija uspije da uhvati švercere, onda im oduzimaju robu a stoku ostavljaju u šumu, te onda poslije policija vrši zaplijenu. Prema njenim riječima, do nedavno je stoka je bila slana u karantin i tu je ostajala do donošenja osluke od strane suda o daljnim koracima.

Ali sada, kaže, nema karantina, jer se Agencija za hranu i veterinarstvo Kosova (AUVK) morala odreći karantina s obrazloženjem zbog velikih troškova.

"Nemamo karantin gdje ćemo slati stoku, tako da mi nju šaljemo carini, koja kasnije vraća vlasnicima, koji daju izjave da je njihova i priznaju da su radili djelo izbjegavanja plaćanja carine. Onda oni plaćaju kaznu i uzimaju svoju stoku", kaže Kasapijeva. U AUVK poriču da ne postoji karantin.

Jedan inspektor AUVK, koji je želeo da ostane anoniman zbog centralizacije pružanja informacija iz agencije kaže da karantin postoji u Koretici kod Drenasa. Ali s druge strane poručnica Kasapi kaže da nema spoznaje o tome.

"Mi nismo informisani da tamo postoji karantin", rekla je ona. Koje zaplijenjene krave završavaju u karantinu, pogranična policija regiona Zapad ne zna, ali ona koja se šalje tamo uzima se do strane Agencije za upravu oduzete ili zaplijenjene imovine.

Međutim, nijedan vlasnik mesare kojeg je list kontaktirao nije priznao da kupuje stoku koja je ilegalno ušla na Kosovo. Mesare u Peći su veoma dobro snabdjevene mesom i mesnim prerađevinama.