Predsjednik Vlade Kosova Hashim Thaçi izjavio je da se nada postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, što je u obostranom interesu, i istakao da je Kosovo učinilo kompromis prihvatanjem Ahtisaarijevog plana

Thaçi je na prištinskom aerodromu pred odlazak u Brisel rekao novinarima da bi sporazum označio kraj "vjekovnom sukobu dvije zemlje" i doprineo normalizaciji "dobrosusjedskih odnosa".

Premijer Kosova naveo je da će sporazum koji bude postignut sa Srbijom biti u potpunom skladu sa Ustavom, zakonima i interesima Kosova, i u skladu s najvišim evropskim standardima.

Thaçi je ponovio da su uslovi za postizanje sporazuma rasformiranje paralenih bezbjednosnih struktura na sjeveru Kosova, formiranje asocijacije opština sa srpskom većinom bez izvršnih i zakonodavnih ovlašćenja, sloboda kretanja ljudi i robe, funksionisanje sudstva prema jedinstvenom pravosudnom sistemu Kosova, što će obezbjediti EULEX, KFOR i institucije Kosova i slobodni izbori u opštinama na sjeveru u organizaciji OSCE.

Thaçi je takođe ponovio da su prijedlozi Kosova u potpunom skladu sa stavovima EU i da ih SAD bezrezervno podržavaju.

"Vjerujem da će početi nova epoha u našim odnosima, dok će se Kosovu otvoriti put evropskih integracija i učlanjenja u UN", naveo je Thaçi.