Koledži političara

Privatni koledži drže otvorena vrata za kosovske uticajne političare. Tužioci, ministri, zastupnici, predjsednici opština nastavljaju "da uče" studente na ovim koledžima, bez obzira na njihova mnogobrojna angažovanja koja imaju u sklopu državnih institucija, piše list "Zëri".

Predstavnici civilnog društva kažu da su neki kosovski političari i akcionari u ovim privatnim školama, iz kojih ostvaruju milionske prihode. Istovremeno, rođaci političara se prvi zapošljavaju na ovim koledžima, bez obzira ispunjavaju li potrebne akademske kriterije ili ne. Na koledžu "Fama" je već nekoliko godina zaposlena supruga premiejra Hashima Thaçija, Lumnije Thaçi, koja prima oko 18,000 eura godišnje, isto onoliko koliko je plaćen prvi čovjek Vlade u zemlji iz državnog budžeta.

Lider opozicije, ujedno i predsjednik opštine Priština Isa Mustafa, je akcionar sa 6 posto u privatnom koledžu "Riinvest" iz kojeg je izjavio da zarađuje oko 8,000 eura godišnje.

Mustafa, osim položaja predjednika na kojem prima oko 12,600 eura godišnje, on istovremeno je i redovni predavač na Univerzitetu u Prištini, iako mu takvo što zabranjuje zakon koji je na snazi. Mustafa je u Agenciji za borbu protiv korupcije također izjavio da kao predavač na Ekonomskom fakultetu na Univerzitetu u prištini dobija 9,500 eura godišnje. A kao vanredni član Akademije nauka dobija ništa manje nego 4,500 eura. Prvi čovjek opštine Priština dobija i jedan skroman honorar od 1,500 eura godišnje od izdavačke kuće "Libri Shkollor".

Uključen u biznis sa privatnim školama je i aktuelni ministar za Ekonomski razvoj, Besim Beqaj koji u vlasništvu njegove porodice ima koledž "Cambridge" u Peći. Ministar Beqaj je izjavio da od posla kao konsultant kojeg obavlja na ovom koledžu dobija godišnje 18 hiljada eura, ili oko 4 hiljada eura više u odnosu na njegovu ministarsku platu. Beqaj je također angažiran kao profesor na Univerzitetu u Prištini gdje godišnje dobija ništa manje nego 6 hiljada eura. On se također pojavljuje i na listi predavača na Koledžu "Fama" iako je u Antikorupcijskoj agenciji naveo da nema prihod od ovog koledža.

Ministar prosvjete, Ramë Buja, i ministar poljoprivrede, Blerand Stavileci, koji dolaze iz Demokratske partije Kosova (PDK) koja je na vlasti, također su predavači na privatnim koledžima i članovi kabineta premijera Hashima Thaçija.

Ministar Ramë Buja predaje na koledžu "AAB" predmet Politički sistemi za studente programa master, smjer masovne komunikacije, dok Stavileci radi honorarno na Koledžu "Iliria" u Prištini.

Zastupnici 'supermeni'

Još jedan znatan dio vlade, ali i zastupnici Skupštine Kosova i nastavljaju i dalje biti angažirani kao predavači u ovim školama. Zastupnica iz redova Demokratskog saveza Kosova (LDK), Afërdita Berisha - Shaqiri, osim mjesečne plate od 1,488.00 eura, angažirana je i kao profesorka na Univerzitetu u Prištini, gdje dobija 800 eura mjesečno, kao i honorarna profesorka  na Koledžu e Biznisa, gdje je za svaki nastavni čas plaćena 40 eura.

I drugi zastupnik iz redova LDK, Arben Gashi, i dalje drže dva radna mjesta i uzima dvije plate. Gashi iz Skupštine Kosova dobija 22,831.00 eura godišnje, dok kao predavač na privatnom koledžu "AAB" izjavio je da dobija 500 eura mjesečno.

Behar Selimi, zastupnik Demokratske stranke Kosova (PDK) u Skupštini Kosova, i dalje je angažiran kao predavač na dva privatna koledža u zemlji. Selimi od koledža "Dardania" je izjavio da dobija oko 2,000 eura, dok od koledža "UBT" oko 3,000 eura. Također, tri radna mjesta i dalje drži drugi zastupnik LDK-a, Haki Demolli. On pored toga i dalje je angažiran kao predavač na Univerzitetu u Prištini kao i na privatnom koledžu "Dardania".

Bez prihoda od predavanja na univerzitetu nije ostala ni zastupnica LDK-a, Vjosa Osmani. Ona je izjavila da je angažirana kao predavač na Univerzitetu u Prištini i na Američkom Univerzitetu na Kosovu. S druge strane, predsjednik Skupštine Kosova, Jakup Krasniqi, na sjednici koja je održana početkom aprila 2013. godine državne dužnosnike koji drže više od dva radna mjesta je nazvao "supermenima".

On je za govornicom Skupštine Kosova podigao raspravu kako jedan državni dužnosnik može imati pet radnih mjesta i biti u stanjuu da uspješno obavlja sve poslove.

"Kakvi su supermeni oni dužnosnici koji imaju po pet radnih mjesta? Mogu li sve oaveze obavljati kako zahtjevaju zakoni Kosova?", rekao je Krasniqi pred zastupnicima.

"Ovo je nemoguće. Ti ljudi koji drže ove službene položaje, svakog dana krše zakon i niko im ne može  ništa", dodao je on.

Osim političara od privatnih škola u zemlji koristi imaju i drugi visoki dužnosnici nezavisnih institucija u zemlji. Glavni tužilac u Apelacionom tužilaštvu, Aleksandër Lumnezi je izjavio da osim godišnje plate od 14 hiljada eura kao glavni tužitelj, osigurava i druge prihode kao predavač na University College "AAB" od kojih dobija oko 2,300 eura godišnje.

Dužnosnici stvaraju uspješne biznise

S druge strane, Fidan Kalaja iz Pokreta "Fol" kaže da kosovski političari su angažirani na privatnim koledžima kao predavači, zbog nedostatka zakonske osnove za sukob interesa, koje bi definisala i jasno odredila da visoki javni dužnosnici ne mogu biti angažirani na druga radna mjesta.

Prema njegovim riječima, vlasnici privatnih koledža angažuju političare zbog toga što time osiguravaju uspješno poslovanje.

"Vlasnici ovih koledža su se dobro proračunali, jer su oni biznismeni, ali paradoks je kako visoki dužnosnici (ministri) koji bi normalno trebalo biti angažirani da dizajniraju i implementiraju politike za unapređenje javnih univerziteta oni su duboko usredsređeni kako da dobiju honorar ili plate od pribvatnih koledža. Ironija tih slučajeva je da, iako su ovi političari angažirani na ovim koledžima nivo akademskog kavliteta na Kosovu bilježi regresiju", rekao je on. Prema njegovim riječima, na žalost sa postojećim zakonom o sukobu interesa, jedan javni službenik može držati dve ili više pozicije u odnosu na rad kao javna osoba, a u ovom slučaju na akademskom polju.

Rektoru predata lista od 330 profesora

Basri Muja iz Kosovske agencije za akreditaciju je za list "Zëri" rekao da je rektoru Univerziteta u prištini, Ibrahimu Gashiju poslata lista od 330 profesora koji su angažovani i na privatnim koledžima. To, prema njegovim riječima, kako bi se stvorila jasnija slika o angažovanosti profesora Univerziteta u Prištini.

Dužnosnici Agencija kažu da profesori mogu imati samo jedan redovan ugovor, drugi kao angažirani profesor, i ni na koji način ne smije imati dva, ili više redovnih ugovora o radu, pošto je to u suprotnosti sa zakonom na snazi.

Prema izvorima lista "Zëri" univerzitetski profesori dobivaju unosne plate od privatnih univerziteta, tako da nisu voljni objavljivati svoje ugovore. Najniže plate profesora na privatnim koledžima su 500 eura, a najviše 1500 ili 2000 eura mjesečno.