Vlade u regionu "smanjuju" nezaposlenost

Zemlje Balkana rade na izradi mjera i strategija u cilju smanjenja visokih brojeva vezanih za nezaposlenost. Nezaposleni na Kosovu suočeni su s nepotizmom i drugim izazovima u pronalaženju posla.

Zvaničnici u Prištini pokreću projekte u cilju smanjenja visoke stope nezaposlenosti u zemlji, a primjer prati još nekoliko vlada u regionu.

Nezaposlenost na Kosovu još uvijek je na kritičnom nivou, jer je 45 posto radne snage u zemlji bez posla. Međutim, neki problemi vezani za nezaposlenost teži su za rješavanje nego ostali, a jedan od njih je korupcija.

Arben Qollaku, diplomac iz oblasti političkih nauka, prijavio se za 424 radna mjesta. Tek u oktobru 2012. godine, Qollaku je dobio posao kao referent za ljudska prava u Ministarstvu vanjskih poslova.

"Ja nisam odabiran za posao jer nisam imao veza, nisam poznavao osobu koja bi me mogla zaposliti," izjavio je Qollaku za SETimes. "Nepotizam je svuda i još uvijek je prisutan pri zapošljavanju u državnim institucijama [Kosova]."

Njegova borba da pronađe posao ilustruje samo neka od pitanja koja predstavljaju problem pri zapošljavanju na Kosovu.

Prema podacima iz Unutrašnjeg indeksa poslovnog siromaštva za 2013. godinu, koji se odnosi na nezaposlenost i inflaciju u zemlji, Kosovo je po rezultatima bilo među 10 najnižih na svijetu. Do kraja 2012. godine, od ukupno 1,7 miliona građana Kosova, preko 260.000 je bilo bez posla.

Patnje građana navele su vladu da izradi određene programe zapošljavanja za 2013. godinu, kako kažu iz ministarstva rada i socijalne pomoći.

"U koordinaciji s UN-ovim Razvojnim programom bit će otvoreno par stotina radnih mjesta, 170 studenata radit će na sezonskim poslovima u Njemačkoj, a na stotine drugih bit će zaposleno u projektima ministarstva poljoprivrede,” izjavio je za SETimes Behxhet Gaxhiqi, glasnogovornik ministarstva.

Međutim, najveći broj novih radnih mjesta očekuje se u okviru projekta Kosvet-6, programa uz podršku EU u cilju pomoći vladi u unaprjeđivanju kvaliteta i efikasnosti obrazovanja i šansi za zaposlenje. Obuku i radna mjesta dobit će oko 1.700 nezaposlenih građana.

Prema službenim podacima, u Bosni i Hercegovini (BiH) je nezaposleno preko 60 posto mladih starosne dobi od 18 do 35 godina.

Ranko Markuš, čelnik programa za zapošljavanje mladih u BiH, projekta koji provodi njemačka konsalting agencija GAPA, kaže da je u okviru tog projekta otvoreno 1.528 radnih mjesta za obrazovane mlade ljude.

"Neki [misle] da će neko doći, otvoriti fabriku i na licu mjesta zaposliti 5.000 ljudi. Ključ je edukovati nezaposlene da traže posao, a ne da samo čekaju na poziv s biroa za nezaposlene i ponudu za posao," izjavio je Markuš za SETimes.

Poslodavci smatraju da su nova radna mjesta skupa, te dodaju da kompanije danas sve više traže načine za smanjenje troškova.

"Meni ne bi bio problem otvoriti pet novih radnih mjesta, ali država mora smanjiti troškove za poslodavce i poreze koji se plaćaju za radnike. Ponekad je plata radnika manja od poreza koje poslodavac plaća državi. Boljom klimom za poslovanje smanjila bi se nezaposlenost," izjavio je za SETimes Danilo Vraca, direktor tekstilne fabrike Novoterm iz Drvara, u centralnoj BiH.

Ivana Nikolić, IT menadžerica, izgubila je posao u privatnoj međunarodnoj telekom kompaniji u Srbiji, koja je propala 2009. Od tad ona traži posao bez ikakvog uspjeha.

"Poslala sam svoju biografiju na skoro sve oglase za posao preko interneta, bila na intervjuima koje su zakazali prijatelji ili bivši partneri, ali još uvijek, nakon više od tri godine, ne mogu pronaći posao. Službeno sam nezaposlena, a svaka tri mjeseca moram ići u državnu službu za zapošljavanje kako bih produžila svoj status nezaposlenog lica," kaže Nikolićeva za SETimes.

Kako kažu iz srbijanskog Ministarstva rada i socijalne skrbi, institucionalni i pravni okvir za politiku zapošljavanja značajno je unaprijeđen zadnjih godina, uz nove zakone i usvajanje Nacionalne strategije zapošljavanja za period 2011-2020.

"Nacionalna strategija ima prioritete i pravce, od kojih su neki podsticanje zapošljavanja u manje razvijenim oblastima i izrada regionalni i lokalnih metoda zapošljavanja, unaprjeđivanje kvaliteta kadrovskog kapitala, razvoj institucionalnih kapaciteta i proširenje aktivnih programa na tržištu rada," rečeno je iz ministarstva za SETimes.